Πρώτη επενδυτική επιλογή η Ελλάδα για την Morgan Stanley - Οι μετοχές θα συνεχίσουν υπεραποδίδουν

Πρώτη επενδυτική επιλογή η Ελλάδα για την Morgan Stanley - Οι μετοχές θα συνεχίσουν υπεραποδίδουν

Ο δείκτης MSCI Greece είναι o πρωταθλητής στις αποδόσεις φέτος με +35%, ανάμεσα σε όλες τις παγκόσμιες αγορές μετοχών

Ο δείκτης MSCI Greece είναι o πρωταθλητής στις αποδόσεις φέτος με +35%, ανάμεσα σε όλες τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, αναφέρει η Morgan Stanley, σε ανάλυσή της για την ελληνική οικονομία. Όπως αναφέρει ωστόσο, είναι ότι τα στοιχεία που εξετάζει δείχνουν ότι τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου είναι σημαντικά.

«Για την Ελλάδα διατηρούμε τη σύσταση overweight, καθώς είναι η αγορά μετοχών με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος και υπάρχουν υψηλά περιθώρια για τη συνέχεια της υπεραπόδοσης της», επισημαίνει εξηγεί η τράπεζα.

Οι πρόσθετοι παράγοντες που υποστηρίζουν περαιτέρω την υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών και του δείκτη MSCI Greece είναι τα ισχυρά και ανθεκτικά μακροοικονομικά μεγέθη, η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, η μείωση του κόστους κεφαλαίου και του ασφαλίστρου κινδύνου των ελληνικών μετοχών σε σχέση με την Ευρώπη και τις ανεπτυγμένες αγορές.

Επενδυτική βαθμίδα

Στην ανάλυση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, κυρίαρχο στοιχείο είναι η επενδυτική βαθμίδα. «Μια μείωση στο κόστος κεφαλαίου των ελληνικών (CoE) από το 11,7% που είναι σήμερα σε επίπεδα κοντά στο 9,4%, θα σήμαινε, μια δυνητική ανοδική τάση +32%. Μπορεί αυτό είναι μόνο μια θεωρητική άσκηση, παρέχει όμως το μέγεθος μιας πιθανής επαναξιολόγησης των ελληνικών μετοχών, βραχυπρόθεσμα», εξηγεί ο αμερικανικός οίκος.

H οικονομολόγος της τράπεζας υποστηρίζει την άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να φτάσει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τρεις οργανισμούς το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, αλλά υπάρχει κίνδυνος αναβάθμισης νωρίτερα, αν η ανάπτυξη εκπλήξει και η δημοσιονομική εξυγίανση να γίνει με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι προβλέπει η τράπεζα. Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες μπορεί να στηρίξει την τρέχουσα δυναμική των ελληνικών μετοχών, καθώς οι αγορές μετοχών τείνουν να ξεκινούν να κινούνται ανοδικά περίπου οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αξιολόγηση.

Η ανάπτυξη

Από μακροοικονομικής πλευράς, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, με την επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης για την Ελλάδα να προβλέπει ότι η εγχώρια οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει της ζώνης του ευρώ τόσο για φέτος, όσο και το επόμενο έτος.

Η σφιχτή νομισματική πολιτική είναι πιθανό να επιβαρύνει την οικονομία, αλλά οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την εφαρμογή του προγράμματος RRF αλλά και από την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων σε επίπεδο ρεκόρ. Στην πολιτική πλευρά, αν η Νέα Δημοκρατία εμφανίσει ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών, αυτό θα σήμαινε ότι θα κέρδιζε 180 έδρες στο κοινοβούλιο και τη δυνατότητα σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης πλειοψηφίας.

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ για φέτος θα είναι 2,5% και 2,2% το 2024. Η μακροοικονομική πορεία και οι υψηλές επιδόσεις του δείκτη MSCI Greece έχουν ευνοήσει την τοποθέτηση των ξένων επενδυτών στις ελληνικές μετοχές, η οποία έχει αυξηθεί τα τελευταία τρίμηνα. Οι παθητικοί διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές, αν και με αυξημένες θέσεις, συνολικά εξακολουθούν να είναι με ελαφρώς χαμηλές θέσεις στις ελληνικές μετοχές.

Δυναμική κερδών

Από εκεί και πέρα, η θετική δυναμική των κερδών, ιδίως για τις τράπεζες, συνεχίζεται. Ο δείκτης MSCI Greece είναι η αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των αγορών αναδυόμενων και αναπτυγμένων αγορών, με αρωγό τις θετικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή. Η Morgan Stanley βλέπει περαιτέρω αναβαθμίσεις για το 2023 και το 2024, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν φθηνές σε απόλυτους και σχετικούς όρους, με τα discounts να παραμένουν. Η αγορά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με υψηλό discount σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές και την Ευρώπη. Σε σχετική βάση, τα discount του MSCI Greece έναντι των αναδυόμενων αγορών και της Ευρώπης παραμένουν υψηλά της τάξεως του -28% και -31% σε όρους αποτίμησης P/E των επόμενων 12 μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ