Χρηματιστήρια και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αμφισβητούν τους κανόνες της ΕΕ

 Χρηματιστήρια και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αμφισβητούν τους κανόνες  της ΕΕ

Τα χρηματιστήρια και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν διαφωνήσει εν όψει των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτήν την εβδομάδα σχετικά με το πόσες πληροφορίες πρέπει να δοθούν στους επενδυτές για να βρουν τις καλύτερες συμφωνίες στα κατακερματισμένα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη της ΕΕ ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις την Τρίτη για την οριστικοποίηση της μεταρρύθμισης των κανόνων για τους τίτλους του μπλοκ, γνωστούς ως MiFID, με στόχο να καταστήσουν την κεφαλαιαγορά πιο αποτελεσματική τώρα που αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από το Λονδίνο μετά το Brexit.

Σύμφωνα με το reuters περιλαμβάνει υποχρεωτικές συνεισφορές από πλατφόρμες συναλλαγών σε μια «"consolidated tape"» ή καταγραφή των τιμών των μετοχών, ένα μακροχρόνιο χαρακτηριστικό των αγορών των ΗΠΑ. Τα έσοδα από την πώληση θα μοιραστούν μεταξύ των συντελεστών.

Η MiFID II πρότεινε τη δημιουργία μιας consolidated tape (CT) που θα λειτουργούσε ως ενιαίο εργαλείο σύγκρισης τιμών που ενοποιεί δεδομένα σε ολόκληρη την ΕΕ, βοηθώντας τους συμμετέχοντες στην αγορά να αναλύσουν τη ρευστότητα της αγοράς και αυξάνοντας την ικανότητα των επενδυτών να αξιολογούν την ποιότητα εκτέλεσης των εντολών τους.

Στις αρχικές θέσεις, το κοινοβούλιο υποστήριξε μια "consolidated tape" που παρέχει τις τιμές των ολοκληρωμένων συναλλαγών μετοχών σε πραγματικό χρόνο - επί του παρόντος πολλοί επενδυτές λαμβάνουν μόνο καθυστερημένες τιμές - και μια εις βάθος εικόνα των προσφερόμενων τιμών πριν από τη συναλλαγή.

Τα κράτη της ΕΕ έχουν επίσης υποστηρίξει μια tape με ολοκληρωμένες συναλλαγές μετοχών σε πραγματικό χρόνο, αλλά με λιγότερο ολοκληρωμένα δεδομένα πριν από τη συναλλαγή.

Τα χρηματιστήρια, τα οποία κερδίζουν χρήματα από τα δεδομένα της αγοράς, λένε ότι το κοινοβούλιο υπερβαίνει τη διαφάνεια για να δώσει στους επενδυτές ένα εργαλείο συναλλαγών.

«Η συμπερίληψη των δεδομένων πριν από τις συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου... θα στρεβλώσει ακόμη περισσότερο τη δομή της αγοράς της ΕΕ», ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων Κινητών Αξιών (FESE) την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, η Ένωση Χρηματοπιστωτικών Αγορών στην Ευρώπη (AFME), μέλη της οποίας περιλαμβάνουν παγκόσμιες τράπεζες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια «φιλόδοξη tapeπροσυναλλαγών σε πραγματικό χρόνο» θα βοηθούσε στην αναστροφή της ανησυχητικής τάσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να είναι «σημαντικά λιγότερο δυναμική» από τα αντίστοιχα τους στις ΗΠΑ.

Η European Fund and Asset Management Association (EFAMA) υποστηρίζει επίσης τη θέση του κοινοβουλίου, λέγοντας ότι η ρευστότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχει συρρικνωθεί κατά 25% από το 2013 σε σύγκριση με άνοδο 23% στις αγορές των ΗΠΑ, με διάφορους παράγοντες να συμβάλλουν σε αυτό.

Διαφήμιση · Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

"Ένα από αυτά είναι αναμφισβήτητα η απουσία μιας ταινίας ενοποιημένων μετοχών χωρίς την οποία μια πολύπλοκη και κατακερματισμένη αγορά της ΕΕ των 27 τίθεται σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα παγκοσμίως κατά το μάρκετινγκ σε διεθνείς επενδυτές", ανέφερε η EFAMA.

Οι διαπραγματεύσεις θα επιδιώξουν επίσης να εξαλείψουν τη διαφωνία σχετικά με το εάν θα πρέπει να απαγορευτεί στους χρηματιστές να λαμβάνουν προμήθεια για την αποστολή εντολών μετοχών σε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ