Στον Καιάδα όσοι έχουν καθυστερήσει τις δόσεις του στεγαστικού

Στον Καιάδα όσοι έχουν καθυστερήσει τις δόσεις του στεγαστικού
Στο απόλυτο αδιέξοδο οδηγούνται εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα μείνουν εκτός ρύθμισης του υπουργείου Ανάπτυξης η οποία θα αφορά μόνο στα ενήμερα δάνεια και όχι σε αυτά που έχουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Τι μένει λοιπόν σε όσους έχουν καθυστέρηση; Είτε να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη και να πάρουν δικάσιμο για το…2018, ή να έρθουν αντιμέτωποι με την τράπεζα η οποία με το «καλημέρα» θα αυξήσει το επιτόκιο καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την αποπληρωμή του δανείου.

Η πολυδιαφημισμένη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και η οποία τελικώς αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τον Ιούνιο, θα αφορά στους δανειολήπτες οι οποίοι είτε πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους, είτε έχουν καθυστέρηση έως 90 ημέρες. Είναι προφανές ότι κυβέρνηση και τρόικα, νομοθετούν για να βάλουν «φρένο» στην αύξηση των κόκκινων δανείων σε μια προσπάθεια να προστατέψουν τους ισολογισμούς των τραπεζών. Έχει καταστεί σαφές ότι και για το τελευταίο δάνειο που βαφτίζεται «κόκκινο», η τράπεζα υποχρεώνεται να το καλύψει με νέα κεφάλαια.

Όμως οι δανειολήπτες που βρίσκονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία δεν ενδιαφέρονται για τα οικονομικά της τράπεζας αλλά για το πώς θα διασώσουν το σπίτι τους. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και όντως μείνουν εκτός ρύθμισης των μη ενήμερα δάνεια, ποια λύση τους απομένει;

  1. 1.Να ρυθμίσουν το δάνειο απευθείας με την τράπεζα. Αυτό αυτομάτως σημαίνει αλλαγή επιτοκίου. Ειδικά στα παλαιά δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ, η τράπεζα επιβάλλει σύνδεση με το Euriborκαι προσαύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου (spread) τουλάχιστον στο 2,75%. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να αποδεχτεί αύξηση του επιτοκίου του περίπου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες προκειμένου να πάρει ως αντάλλαγμα μια αύξηση της διάρκειας του δανείου ή μια περίοδο χάριτος. Έτσι, όμως το πρόβλημα δεν λύνεται. Ένα δάνειο 150.000 ετών διάρκειας 30 ετών με επιτόκιο 1,75% βγάζει μηνιαία δόση 544,73 ευρώ. Αν η διάρκεια του δανείου αυξηθεί στα 40 χρόνια και το επιτόκιο αναμορφωθεί στο 3,25%, η δόση αντί να μειώνεται αυξάνεται στα 569 ευρώ. Ο δανειολήπτης δεν το αντιλαμβάνεται από την πρώτη στιγμή διότι συνήθως του προσφέρεται και μια περίοδος χάριτος κατά την οποία καταβάλλει μόνο τόκους.
  2. 2.Να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη. Ο οποίος όμως, για τη διάσωση της κύριας κατοικίας προβλέπει ουσιαστικά την αποπληρωμή δανείου και μάλιστα σε συντομότερη χρονική περίοδο (20 έτη). Αλλαγές προωθούνται και στον συγκεκριμένο νόμο. Πρακτικά, ενώ σήμερα ο δανειολήπτης δεν πληρώνει τίποτα μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, με το νέο καθεστώς θα υποχρεούται να καταβάλλει ένα ποσό. Ούτως ή άλλως, η εκδίκαση της υπόθεσης καθυστερεί πλέον για τρία και τέσσερα χρόνια και είναι αμφίβολο με ποιον τρόπο θα βελτιωθεί αυτό.
Αξιολόγηση