Οι λεπτομέρειες του deal Alpha-Eurobank

Οι λεπτομέρειες του deal  Alpha-Eurobank
Η σχέση ανταλλαγής καθορίστηκε σε πέντε νέες κοινές ονομαστικές μετοχές Αlpha Bank για κάθε 7 κοινές ονομαστικές μετοχές Eurobank EFG, Το νέο σχήμα θα διαθέτει 1300 καταστήματα και παρουσία σε οκτώ χώρες ενώ ο νέος όμιλος με συνολικό ενεργητικό 146 δισεκατομμυρίων ευρώ θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς ομίλους της Ευρωζώνης.

Οι επικεφαλής των δύο τραπεζών που συγχωνεύονται εις σάρκα μία υποστήριξαν ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση του νέου σχήματος θα φτάσει στα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό θα συγκεντρωθεί από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, από έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ και άλλες δράσεις που θα ανακοινωθούν. Οι λεπτομέρειες του deal όπως ανακοινώθηκαν, έχουν ως εξής:

  • • Ο νέος Όμιλος, θα έχει σημαντική παρουσία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με συνολικό δίκτυο 1.300 και πλέον καταστημάτων σε οκτώ χώρες, και θα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων στη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Σερβία.
  • • Ο νέος Όμιλος θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικους ομίλους στην Ευρωζώνη με pro forma συνολικό ενεργητικό €146 δισ . και θα διαθέτει το κατάλληλο μέγεθος ώστε να καθιερώσει την μετοχή του ως μετοχή αναφοράς στις διεθνείς αγορές.
  • • Το ενοποιημένο σχήμα εμφάνισε για το 2010 κέρδη προ προβλέψεων (pro forma) ύψους € 2,6 δισ.
  • • Οι εκτιμώμενες ετήσιες προ φόρων συνέργειες διαμορφώνονται σε περίπου €650 εκατ. που θα πραγματοποιηθούν πλήρως εντός 3 ετών, με εκτιμώμενη Καθαρή Παρούσα Αξία (NPV) περίπου €3.4 δισ.
  • • Επιτυγχάνεται σημαντική περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας της τράπεζας μέσω της υλοποίησης ενός προτεινόμενου ολοκληρωμένου σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους €3,9 δισ. περίπου. Ο pro forma Δείκτης κυρίων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (core Tier I) , αναμένεται να ανέλθει σε 14,0% λαμβανομένων υπόψιν των ενεργειών του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης, όπως και των αρνητικών επιπτώσεων του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI).
  • • Το νέο σχήμα διαθέτει ευρεία μετοχική βάση, με πυλώνες τρεις κύριους μετόχους που εκπροσωπούν την οικογένεια Κωστόπουλου, την οικογένεια Λάτση και η Paramount Services Holding Limited (“Paramount”, μετόχου της Alpha Bank, μια εταιρεία που εκπροσωπεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα της πιο εξέχουσας οικογένειας στο Καταρ), ο καθένας από τους οποίους υποστηρίζει, τόσο τη συγχώνευση όσο και το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης.
  • • Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής θα είναι ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος και επικεφαλής του διοικητικού σχήματος θα είναι δύο Συν-διευθύνοντες Σύμβουλοι, ο κ. Δημήτριος Μαντζούνης, υπεύθυνος των κεντρικών λειτουργικών υπηρεσιών (εταιρικό κέντρο) και ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος, υπεύθυνος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.


Το deal σε αριθμούς

  1. Ενεργητικό: H Alpha έχει 64 δισεκατομμύρια ευρώ ενεργητικό και η Eurobank 80,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα το κοινό σχημα έχει ενεργητικό 144,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που την ανεβάζει στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης. Το ενεργητικό της Εθνικής, διαμορφώνεται στα 117,7 δισεκατομμύρια ευρώ και της Πειραιώς στα 56,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
  2. Δάνεια: Οι χορηγήσεις της Alpha διαμορφώνονται στα 48,3 δισεκατομμύρια ευρώ και της Eurobank στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι το άθροισμα διαμορφώνεται στα 98,3 δισ. ευρώ. Οι χορηγήσεις της Εθνικής, φτάνουν στα 67,7 δισ. ευρώ.
  3. Καταθέσεις: Στα 37,6 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι καταθέσεις της Alpha και στα 40,4 δισ. ευρώ οι καταθέσεις της Eurobank. Το άθροισμα των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι οριακά μεγαλύτερο από τις καταθέσεις της Εθνικής (74,3 δισεκατομμύρια ευρώ)
  4. Καταστήματα: Προκύπτει συνολικός αριθμός 2.576 καταστημάτων υπερδιπλάσιος των 1189 καταστημάτων που διαθέτει η Εθνική. Μένει να φανεί πως θα λυθεί το πρόβλημα των επικαλύψεων καθώς τα 976 καταστήματα της Alpha και τα 1600 της Eurobank βρίσκονται ακόμη και δίπλα-δίπλα σε ορισμένες περιοχές.
  5. Προσωπικό: H Alpha απασχολεί 14789 άτομα με βάση τον τελευταίο ισολογισμό ενώ η Eurobank 22.022 άτομα. Και οι δύο τράπεζες είναι εκ των μεγαλύτερων εργοδοτών της χώρας.


Δήλωση Βενιζέλου

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην απόφαση των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank να προχωρήσουν τις διαδικασίες συγχώνευσής τους, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η απόφαση των δύο τραπεζών να προχωρήσουν στη συγχώνευσή τους είναι μία θετική εξέλιξη που δείχνει το δυναμισμό και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι η σημερινή κρίση μπορεί να λειτουργεί ως ευκαιρία για διαρθρωτικού χαρακτήρα κινήσεις που δίνουν ώθηση, τόσο στη χρηματοοικονομική σφαίρα όσο και στη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας, καθώς όλα κρίνονται τελικά στο επίπεδο αυτό. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι μετέχει στο νέο σχήμα το Κατάρ, που επενδύει στην Ελλάδα και στέλνει διεθνώς ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Έχω τονίσει πολλές φορές ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και πάνω στο υπόβαθρο αυτό μπορούν και πρέπει να γίνουν όλες οι αλλαγές που διαμορφώνουν το νέο τραπεζικό τοπίο, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των καταθετών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων».

Δήλωση Γιάννη Κωστόπουλου

Ο Πρόεδρος της Alpha Bank και προτεινόμενος Πρόεδρος του νέου ομίλου, κύριος Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:
«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η Alpha Bank και η Eurobank EFG συμφώνησαν να συμπράξουν προκειμένου να δημιουργήσουν μια τράπεζα αναφοράς για την Ελλάδα και μια σημαντική νέα δύναμη στον Ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο. Σε μια εποχή όπου αναμένονται τα πρώτα σημάδια ανακάμψεως της Ελληνικής Οικονομίας, μέσω της εφαρμογής του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και με την υποστήριξη των Ευρωπαίων Εταίρων μας, η νέα Τράπεζα θα έχει ως στόχο να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και να ισχυροποιήσει την θέση της χώρας μας ως σημείο προσβάσεως προς τις γειτονικές οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η συγχώνευση αυτή είναι ένα καθοριστικό βήμα προς την ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημαντική στήριξη που έχουμε από διεθνείς κορυφαίους επενδυτές. Τέλος, είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω την ενισχυμένη συμμετοχή της Paramount από το Κατάρ στη νέα μεγάλη Τράπεζα».

Δήλωση Ευθύμιου Χριστοδούλου

Ο Πρόεδρος της Εurobank EFG, κύριος Ευθύμιος Χριστοδούλου δήλωσε:
«Χαιρετίζω την προτεινόμενη συγχώνευση και τη συμμετοχή της Paramount από το Κατάρ στο νέο σχήμα. Σήμερα δημιουργείται ένας νέος τραπεζικός «πρωταθλητής» στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια, που συνδυάζει μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ένα ταλαντούχο και αφοσιωμένο διοικητικό επιτελείο με εξαιρετικές και συμπληρωματικές δεξιότητες και ικανότητες. Είμαι πεπεισμένος ότι το νέο ενιαίο σχήμα θα λειτουργήσει ως σημαντικός καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Είναι καλά τοποθετημένο όχι μόνον για να αντέξει τους κραδασμούς της παρούσας οικονομικής αναταραχής αλλά και για να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και προοπτικές και να παίξει κεντρικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη της ευρύτερης περιφέρειας».

• Χρονοδιάγραμμα:
Η συγχώνευση αναμένεται να εγκριθεί στις Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις της Alpha Bank και της Εurobank EFG, το Νοέμβριο του 2011, και η ολοκλήρωση της νομικής Συγχώνευσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου 2011.
• H Citi και η JP Morgan ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Alpha Bank. Η Barclays Capital, η Goldman Sachs International και η Rothschild ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Eurobank EFG.

Επιχειρηματική λογική της συγχώνευσης:
Η δημιουργία της κορυφαίας Ελληνικής τράπεζας: Ο νέος Όμιλος θα κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά σε όλες τις τραπεζικές δραστηριότητες και θα έχει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στην χώρα. Ο ενιαίος Όμιλος, με γνώμονα τις κοινές αξίες και αρχές, και με βάση ένα πελατοκεντρικό επιχειρηματικό μοντέλο, θα προσφέρει το πλέον ανταγωνιστικό φάσμα υπηρεσιών προς ιδιώτες, επιχειρήσεις και θεσμικούς πελάτες σε ολόκληρη την χώρα. Μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη: Ο νέος Όμιλος θα έχει συνολικές χορηγήσεις εκτός Ελλάδος €21δισ., ένα δίκτυο 1.300 και πλέον καταστημάτων διεθνώς και θα κατατάσσεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων στις κύριες αγορές της περιφέρειας με χορηγήσεις €6,9 δισ. στη Ρουμανία, €5,3 δισ. στη Βουλγαρία, και €2,2 δισ. στη Σερβία.

Συμπληρωματικότητα δραστηριοτήτων και χαρτοφυλακίων:

Ο νέος Όμιλος θα συνδυάσει την ισχυρή θέση της Alpha στις τραπεζικές υπηρεσίες προς επιχειρηματικούς πελάτες καθώς και ιδιώτες με υψηλά εισοδήματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την ισχυρή θέση της Eurobank EFG στην επενδυτική τραπεζική, το private banking, τη διαχείριση περιουσίας, και τις ασφαλιστικές υπηρεσίες, καθώς και την υψηλή αποτελεσματικότητα των δικτύων της και την ικανότητα δημιουργίας εσόδων από προμήθειες. Ο συνδυασμός των προσφερόμενων προϊόντων και των υπηρεσιών και το πελατοκεντρικό μοντέλο εξυπηρέτησης, θα αποτελεί για τους πελάτες μια κορυφαία επιλογή, ιδανικά διαμορφωμένη για να αξιοποιήσει την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.

Δημιουργία σημαντικών υπεραξιών για τους Μετόχους:
Οι τελικές συνέργειες που αναμένεται να προκύψουν σε βάθος τριετίας, εκτιμώνται σε €650 εκατ. κατ’ έτος, εκ των οποίων €350 εκατ. αφορούν σε συνέργειες λειτουργικού κόστους, € 210 εκατ. αφορούν στη μείωση του κόστους χρήματος και € 90 εκατ. σε συνέργειες εσόδων. Η καθαρή παρούσα αξία (Net Present Value), που θα δημιουργηθεί υπέρ των Μετόχων αντιπροσωπεύει πάνω από €3,4 δισ. Ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση: Ως μέρος της συναλλαγής, ο νέος Όμιλος θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση Σχεδίου Ενίσχυσης Κεφαλαίων ύψους περίπου το ισόποσο €3,9 δις κεφαλαίων. Το σχέδιο περιλαμβάνει: οργανικές πρωτοβουλίες που θα αποφέρουν το ισοδύναμο κεφαλαίων Core Tier 1 άνω των €2,1 δισ., την έκδοση υποχρεωτικά μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους € 500 εκατ., ταυτόχρονα με την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο θα καλυφθεί από την Paramount, καθώς και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους € 1,25 δισ..

Βασικοί Όροι της Συγχώνευσης
Οι μέτοχοι της Eurobank EFG θα λάβουν 5 νέες κοινές μετοχές Alpha Bank για κάθε 7 κοινές μετοχές Eurobank EFG που κατέχουν, που αντιστοιχεί σε σχέση ανταλλαγής 0,714 μετοχές Alpha Bank για κάθε μία μετοχή Eurobank EFG. Με βάση την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής, η pro forma μετοχική σύνθεση του νέου Ομίλου θα αποτελείται κατά 57,5% από μετόχους της Alpha Bank και κατά 42,5% από μετόχους της Eurobank EFG. Η συγχώνευση της Eurobank EFG και της Alpha Bank θα υλοποιηθεί, δια απορροφήσεως της πρώτης από τη δεύτερη, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2515, όπως ισχύουν. Η διαδικασία της συγχώνευσης αναμένεται να περατωθεί έως το τέλος του έτους, μετά από έγκριση των Εκτάκτων Γενικών Συνελεύσεων των Τραπεζών Alpha Bank και Eurobank EFG, καθώς και τις απαιτούμενες εγκρίσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών. Σημαντική Δημιουργία υπεραξιών για τους Μετόχους Ο νέος Όμιλος αναμένεται να αξιοποιήσει ετήσιες συνέργειες ύψους €650 εκατ. προ φόρων κατ’ έτος, οι οποίες περιλαμβάνουν συνέργειες λειτουργικού κόστους και κόστους χρήματος ύψους €560 εκατ. και συνέργειες εσόδων ύψους €90 εκατ. Το πλήρες όφελος των συνεργειών αναμένεται να προκύψει σε βάθος τριών ετών από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Το εφάπαξ κόστος αναδιάρθρωσης για την επίτευξη των συνεργειών εκτιμάται σε περίπου €450 εκατ. συνολικά. o Συνέργειες Λειτουργικού Κόστους: Εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν συνέργειες λειτουργικού κόστους ύψους €270 εκατ. από τη συνένωση των δραστηριοτήτων των Τραπεζών στην Ελλάδα, και ύψους €80 εκατ. από τη συνένωση των αντίστοιχων δραστηριοτήτων των Τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι συνέργειες αυτές αναμένεται να προέλθουν από τη συνένωση δυνάμεων στη δημιουργία προϊόντων και στις υποστηρικτικές λειτουργίες, από την βέλτιστη αξιοποίηση του ενιαίου δικτύου λιανικής τραπεζικής και των προμηθειών καθώς και από την άρση των αλληλοκαλύψεων σε ορισμένες κεντρικές λειτουργίες. Η συνένωση των δραστηριοτήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου αμφότερες οι Τράπεζες έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, αναμένεται να οδηγήσει, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, σε αύξηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας στο δίκτυο καθώς και στις υποστηρικτικές λειτουργίες.

Συνέργειες Κόστους Χρήματος:
Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν συνέργειες ύψους € 210 εκατ. προ φόρων, κατ’ έτος, από: τη διαμόρφωση ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής στις καταθέσεις στο ενοποιημένο δίκτυο, αυξημένη δυνατότητα προσέλκυσης και διακράτησης καταθέσεων, καθώς και μείωση των εξόδων από τόκους μετά την υλοποίηση του σχεδίου ενίσχυσης των κεφαλαίων. o Συνέργειες Εσόδων: Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν συνέργειες εσόδων ύψους € 90 εκατ. προ φόρων, κατ’ έτος, από τις αυξημένες δυνατότητες για σταυροειδείς πωλήσεις (cross-selling) που θα προκύψουν από τη συνένωση της πελατειακής βάσης των δύο Τραπεζών, και την εναρμόνιση των βέλτιστων πρακτικών στο νέο Όμιλο. Η διοίκηση του νέου Ομίλου, διαθέτει εκτενή εμπειρία συγχωνεύσεων στην Ελλάδα και διεθνώς. Συγκεκριμένα, η Eurobank EFG έχει υλοποιήσει ένα σημαντικό αριθμό συγχωνεύσεων στην Ελλάδα, ενώ η παρούσα διοίκηση της Alpha Bank υλοποίησε με επιτυχία τη μεγαλύτερη συνένωση στην ιστορία του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με την εξαγορά της Ιονικής Τράπεζας. Περαιτέρω Θωράκιση Κεφαλαιακής Θέσης Το ολοκληρωμένο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, που θα έχει στο μεγαλύτερο μέρος του, ολοκληρωθεί μέχρι το τέλους του 2012, αναμένεται ότι θα ενδυναμώσει την κεφαλαιακή βάση του ενιαίου οργανισμού κατά περίπου το ισόποσο €3,9δισ. Ο pro-forma Δείκτης Core Tier I της ενιαίας τράπεζας αναμένεται να ανέλθει στο 14.0% μετά την πλήρη υλοποίηση του σχεδίου. Επιπροσθέτως, η βελτιωμένη ικανότητα κερδοφορίας της ενιαίας τράπεζας, λόγω των σημαντικών συνεργειών που αναμένονται, θα επιταχύνει το ρυθμό της οργανικής ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης του νέου ομίλου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η ενιαία τράπεζα, θα χαίρει ισχυρής κεφαλαιακής θέσης με τον pro forma Δείκτη Core Tier I να ανέρχεται σε 10,6%. Η έκτακτη επίπτωση του PSI θα ανέλθει σε περίπου €1,2 δισ. (μετά από φόρους) για το ενοποιημένο σχήμα. Ο pro forma Δείκτης Core Tier I, θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα των προτεινόμενων ενεργειών του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης (όπως αναλύονται κατωτέρω) ως εξής: o Άνω του 10%, μέσω της προτεινόμενης έκδοσης υποχρεωτικά μετατρέψιμου ομολογιών που θα καλυφθούν από την Paramount καθώς και μέσω της αναμενόμενης μετατροπής των υφιστάμενων μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιών Tier I της Eurobank EFG o Άνω του 12%, μέσω της ολοκλήρωσης των ήδη δρομολογημένων πρωτοβουλιών για την οργανική κεφαλαιακή ενίσχυση o Στο 14%, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου Οι ενέργειες αυτές θα προσφέρουν στο νέο Όμιλο συνολικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας ύψους περίπου € 4 δισ. (συμπεριλαμβανομένης και πρόβλεψης για φόρους), πάνω από Δείκτη Core Tier I 10%. Τα ετήσια προ προβλέψεων έσοδα ύψους άνω των € 3 δισ. κατ’ έτος (με βάση τα pro forma κέρδη προ προβλέψεων του 2010 και συνυπολογιζόμενων των συνολικών εκτιμώμενων συνεργειών) παρέχουν τη δυνατότητα περαιτέρω οργανικής ενίσχυσης των κεφαλαίων της νέας Τράπεζας.

Το Σχέδιο Ενίσχυσης των Κεφαλαίων του νέου Ομίλου περιλαμβάνει τα εξής:
Ενέργειες για την οργανική δημιουργία κεφαλαίων, πολλές εκ των οποίων έχουν ήδη ανακοινωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι ενέργειες αυτές αναμένεται να εισφέρουν άνω των €2,1 δισ. (ή περίπου 260 μονάδες βάσης) στα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Core Tier I), ως ακολούθως:

Σειρά οργανικών πρωτοβουλιών που αναμένεται να δημιουργήσουν το ισοδύναμο κεφαλαίων Core Tier I ύψους €1,8 δισ.:

  • Πώληση των δραστηριοτήτων της Eurobank EFG στην Τουρκία (περίπου 60 μ.β.), αναδιάρθρωση του ισολογισμού (περίπου 50 μ.β.), πλήρης εφαρμογή της Προσέγγισης Εσωτερικών Διαβαθμίσεων (IRB) για τον υπολογισμό των σταθμισμένων για κινδύνους εποπτικών κεφαλαίων (risk weighted assets) σε όλο το νέο Όμιλο (περίπου 60 μ.β.) και λοιπές ενέργειες διαχείρισης του ισολογισμού που αναμένεται να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του 2013.
  • €350 εκατ. από μετατροπή των υφιστάμενων ομολογιακών τίτλων Tier 1 της Eurobank EFG σε κοινές μετοχές: αναμένεται ότι οι συγκεκριμένοι προνομιούχοι μετατρέψιμοι ομολογιακοί τίτλοι της Eurobank EFG, ονομαστικής αξίας €350 εκατ. θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. o Εξωτερική άντληση κεφαλαίων Core Tier I ύψους € 1,75 δισ. (ή 190 μ.β.)
  • € 500 εκατ. Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Τίτλων (MCNs) που θα καλυφθούν από την Paramount: Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Paramount έχει δεσμευθεί να επενδύσει €500 εκατ. με τη μορφή MCNs. Οι τίτλοι MCN, συν-υπολογιζόμενοι στα κεφάλαια Core Tier 1, αναμένεται να είναι 3ετούς διάρκειας, με ετήσιο κουπόνι 10%, και τιμή μετατροπής €1.70 ανά μετοχή (που αντιπροσωπεύει ένα discount της τάξεως του 20% σε σχέση με την pro forma τιμή της μετοχής του ενιαίου σχήματος την 26η Αυγούστου 2011).
  • Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους €1.250 εκατ.: Οι οίκοι Citi και JP Morgan, που ενεργούν ως σύμβουλοι της Alpha Bank, καθώς και οι οίκοι Barclays Capital και Goldman Sachs International που ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Eurobank EFG, εργάζονται από κοινού προς την κατεύθυνση της εγγύησης της κάλυψης της προτεινόμενης ΑΜΚ μέσω συμφωνίας αναδοχής, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και υπό την αίρεση των επικρατουσών συνθηκών της αγοράς εκείνο το διάστημα και των όρων της αύξησης.


Εταιρική διακυβέρνηση

Ο κύριος Γιάννης Κωστόπουλος θα είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής και επικεφαλής του νέου διοικητικού σχήματος θα είναι δύο Συν-Διευθύνοντες Συμβούλοι, ο κύριος Δημήτρης Μαντζούνης θα έχει την ευθύνη των κεντρικών λειτουργικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ελέγχου και ο κύριος Νικόλαος Νανόπουλος θα έχει την ευθύνη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ