Έχω δανειστεί σε ελβετικό φράγκο. Τι να κάνω;

Έχω δανειστεί σε ελβετικό φράγκο. Τι να κάνω;
Σε ύψη δυσθεώρητα έχει αναρριχηθεί η μηνιαία δόση των δανειοληπτών που έκαναν το λάθος –όπως αποδεικνύεται στην πράξη- και δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο. Το ράλι του συγκεκριμένου νομίσματος έναντι του ευρώ, ουσιαστικά έχει αυξήσει το χρέος περισσότερων από 50.000 Ελλήνων

που παρασύρθηκαν από τα χαμηλά επιτόκια του φράγκου αγνοώντας τον συναλλαγματικό κίνδυνο. Τι μπορούν να κάνουν τώρα; Να διαλέξουν την Σκύλλα ή την Χάρυβδη καθώς και το «γύρισμα» του δανείου σε ευρώ αλλά και η παραμονή σε ελβετικό φράγκο εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους.

Δανειολήπτης, εκταμίευσε δάνειο 20ετούς διάρκειας σε ελβετικό φράγκο με κυμαινόμενο επιτόκιο της τάξεως του 3,5% (Libor συν περιθώριο κέρδους της τράπεζας άνω των τριών μονάδων). Το δάνειο εκταμιεύτηκε όταν η ισοτιμία του ευρώ με το ελβετικό φράγκο ήταν στο 1,65. Η μηνιαία δόση, προέκυψε περίπου στα 570 ευρώ. Έκτοτε, η ισοτιμία του ευρώ με το φράγκο έχει κατρακυλήσει κατά 30% σε σχέση με τότε που έγινε η εκταμίευση και έχει διαμορφωθεί περίπου στο 1,16. Πλέον, η μηνιαία δόση , έχει εκτοξευτεί στα 800 ευρώ δηλαδή τουλάχιστον 230 ευρώ παραπάνω τον μήνα ή 2.750 ευρώ ετησίως. Ποια είναι η Σκύλλα και η Χάρυβδη για τον συγκεκριμένο δανειολήπτη;

  • Η Σκύλλα, προτείνει τη διατήρηση του δανείου ελβετικό φράγκο. Για να αποδειχτεί σωστή η συγκεκριμένη πρόταση, θα πρέπει κάποια στιγμή το ευρώ να αρχίσει να ανατιμάται έναντι του ελβετικού φράγκου. Αυτό στο παρελθόν έχει συμβεί καθώς η ισοτιμία ευρώ, ελβετικού φράγκου έχει φτάσει μέχρι και το 1,70. Βέβαια μόλις προ ημερών καταγράφηκε πτώση και στο 1,14 που είναι και το ιστορικό χαμηλό. Ο δανειολήπτης αν θελήσει να διατηρήσει το δάνειό του σε ελβετικό φράγκο, θα πρέπει ουσιαστικά να ποντάρει στην επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τα τελευταία 2-3 χρόνια την ευρωζώνη.
  • Η Χάρυβδη προτείνει κάτι τελείως διαφορετικό: να τα μαζεύουμε από το ελβετικό φράγκο και να φεύγουμε. Δύσκολη απόφαση και επώδυνη. Σημαίνει ότι το δάνειο μετατρέπεται σε ευρώ και ότι το χρέος «κλειδώνει» σε νέα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αρχικό ποσό. Ουσιαστικά, το χρέος μπορεί να εμφανιστεί αυξημένο ακόμη και πάνω από 20% καθώς εκτός από τη συναλλαγματική ισοτιμία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η τιμή μετατροπής του χρέους από το φράγκο σε ευρώ αλλά και το επιτόκιο που θα δώσει η τράπεζα για το νέο δάνειο. Αυτή την περίοδο, τα δάνεια σε ευρώ έχουν ένα επιτόκιο της τάξεως του 5-6%.


Πάντως, όσοι προσανατολίζονται στο να γυρίσουν τώρα το δάνειό τους από το φράγκο στο ευρώ θα πρέπει να αναλογιστούν αν είναι συμφέρον να πουλάει κάποιος κάτι όταν η τιμή του φλερτάρει με τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών. Είναι σωστό ότι το φθηνό μπορεί να γίνει φθηνότερο. Είναι όμως επίσης σωστό το ότι κανένα οικονομικό μέγεθος δεν υποχωρεί ασταμάτητα χωρίς να δώσει μια αντίδραση.

Οι τελικές αποφάσεις δικές σας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ