Το «ξήλωμα» του νόμου Κατσέλη και οι λύσεις των τραπεζών

Τι εισηγούνται οι δανειστές, τι προτείνει η κυβέρνηση

Το «ξήλωμα» του νόμου Κατσέλη και οι λύσεις των τραπεζών

«Ταχύτητες» ανεβάζουν οι συστημικές τράπεζες και καλούν τους «κόκκινους» δανειολήπτες για να ρυθμίσουν τα δάνεια τους.

Με συντονισμένες κινήσεις και υπό το βάρος των πιέσεων για τη μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων, όλες οι τράπεζες καλούν τους «κόκκινους» δανειολήπτες να αποδεχτούν λύσεις για τα δάνειά τους οι οποίες είναι ελκυστικές και βιώσιμες.

Χιλιάδες είναι οι οφειλέτες με «κόκκινα» δάνεια που έχουν λάβει επιστολή από την τράπεζα ότι το δάνειό τους πρόκειται να πωληθεί και χιλιάδες άλλοι θα ακολουθήσουν, καθώς οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων θα γενικευθούν από όλες τις τράπεζες.

Οι επιστολές αφορούν κατά κύριο λόγο σε οφειλέτες με «κόκκινα» δάνεια.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν «κούρεμα» της οφειλής, ώστε να μειωθεί το ύψος των μηνιαίων δόσεων, στα όρια που αντέχει το νοικοκυριό. Όμως υπάρχει και ασφαλιστική δικλείδα. Το κούρεμα της οφειλής δίδεται για όσο διάστημα ο δανειολήπτης είναι συνεπής και σε διαφορετική περίπτωση θα αναβιώνει το σύνολο της οφειλής.

Οι επιλογές

Στην περίπτωση αυτή οι οφειλέτες που θα παραλάβουν την επιστολή έχουν δύο επιλογές:

  • Να μπουν σε μια διαδικασία απευθείας διαπραγμάτευση της «τελευταίας στιγμής» με την τράπεζα με στόχο να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την οποία θα κλείσει οριστικά η υπόθεση.
  • Να μην αποδεχτούν την πρόταση. Σε αυτή την περίπτωση, το δάνειο αλλάζει χέρια και στην πραγματικότητα ο οφειλέτης θα έχει να κάνει με το fund. Προφανώς και αυτό θα κάνει μια πρόταση ρύθμισης ουδείς όμως μπορεί να γνωρίζει αν αυτή θα είναι καλύτερη ή χειρότερη σε σχέση με την πρόταση της τράπεζας.

«Ξηλώνεται» ο νόμος Κατσέλη

Το… ξήλωμα της νομικής προστασίας μέσω της σταδιακής κατάργησης του νόμου Καστέλη, η οποία ξεκίνησε με τις αλλαγές που νομοθετήθηκαν στις 16 Ιουνίου, με κορυφή την άρση του τραπεζικού απορρήτου, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει πολλούς δανειολήπτες στην απόφαση να τον εγκαταλείψουν και να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων που δίνουν οι τράπεζες σε όσους δανειολήπτες πληρούν πραγματικά τα κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31.12.2018 λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο του νόμου και η κυβέρνηση στοχεύει σε ετήσια παράτασή του, προκειμένου να περιορίσει το πολιτικό κόστος.

Οι δανειστές, από την άλλη πλευρά, εισηγούνται το άμεσο «ξήλωμα» του ν. 3869/2010 όσο συνεχίζει να μην αποδίδει. Σε κάθε περίπτωση, το πώς ακριβώς θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία από 1ης.1.2019 θα κριθεί λίγες ημέρες πριν από το τέλος του 2018.

Επιχειρηματολογώντας οι θεσμοί υπέρ της κατάργησης του νόμου Κατσέλη, τονίζουν ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο σε άλλη χώρα και πως στεγαστικά δάνεια, ύψους περί τα 26 δισ. ευρώ, από τα 86 δισ. ευρώ συνολικά παραμένουν «κλειδωμένα», ενώ θα μπορούσαν να «ξεκοκκινίσουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ