«Κόκκινα» δάνεια: Τι προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες

«Κόκκινα» δάνεια: Τι προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες

Με τον φόβο των «κόκκινων» δανείων πάνω από το κεφάλι τους βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες γι’ αυτό σπεύδουν να προχωρήσουν σε γενναίες ρυθμίσεις που θα φέρουν κάποια ρευστότητα στα ταμεία αλλά και θα βοηθήσουν στο να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Οι γενναίες ρυθμίσεις γίνονται μόνο σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Για τα στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες το μόνο που προσφέρουν είναι επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ώστε να μειωθεί η δόση.

Το κεντρικό σύνθημα των τραπεζών προς τους δανειολήπτες προβληματικών στεγαστικών δανείων, μετά μάλιστα και την πίεση του SSM για επιτάχυνση του ρυθμού εξυγίανσης του στεγαστικού τους χαρτοφυλακίου, συνίσταται στη φράση «Ελάτε να βρούμε λύση με βάση τις δυνατότητες σας».

Τρεις είναι οι βασικότερες ρυθμίσεις των στεγαστικών δανείων που προτείνουν οι τράπεζες.

α) Καταβολή μειωμένης μηνιαίας δόσης για κάποιο χρονικό διάστημα (π.χ 4 χρόνια) χωρίς κεφαλαιοποίηση τυχόν τόκων από τα ποσά των δόσεων

β) στην περίπτωση αυτή προβλέπονται μειωμένες μηνιαίες δόσεις με επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου μέχρι και 20 χρόνια αρκεί ο δανειολήπτης να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Θα του παρέχεται επίσης ως επιβράβευση και μη κεφαλαιοποίηση των τόκων των δόσεων των δανείων..

γ) στην τρίτη περίπτωση προβλέπεται "κούρεμα" του δανείου, αφορά ωστόσο ελάχιστες περιπτώσεις, και εφόσον ο δανειολήπτης τηρήσει τις υποχρεώσεις που θα προβλέπει η ρύθμιση μέχρι τη λήξη της.

Άλλωστε το μήνυμα ότι οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να ολοκληρώσουν με επιτυχία την προσπάθεια της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά, έδωσαν επιτελικά στελέχη τραπεζών, μιλώντας στο συνέδριο ακινήτων της Prodexpo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ