«Καμπάνακι» για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χτυπάει ο πρώην διοικητής της ΤτΕ

«Καμπάνακι» για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χτυπάει ο πρώην διοικητής της ΤτΕ


Την στιγμή που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με τις συντάξεις ένα άλλο καυτό ζήτημα βγαίνει στην επιφάνεια.

Μια τραπεζική «βόμβα» που ακούει στο όνομα «ανακεφαλαιοποίηση» απειλεί την ελληνική οικονομία.

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Πρόβοπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και διαμηνύει πως ύστερα από τα τρία προγράμματα χρηματοδότησης και ισάριθμα Μνημόνια «η χώρα δεν έχει βγει ακόμη από το δάσος».

Για τις ελληνικές τράπεζες παρ΄ ό,τι αισιόδοξος, ο κ. Προβόπουλος, εμφανίζεται προβληματισμένος. Δεν αποκλείει, μιλώντας στα Νέα, νέα ανακεφαλαιοποίηση, υπό το βάρος των κόκκινων δανείων, ιδίως εάν η οικονομία δεν προχωρήσει με σταθερά και γρήγορα βήματα προς τα εμπρός.

«Παρά τις εμφανείς δυσκολίες του περιβάλλοντος, οι τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Καλούνται, ωστόσο, να επιταχύνουν τον βηματισμό τους. Είναι έτσι πολύ πιθανό, ιδιαίτερα αν η οικονομία δεν προχωρήσει με γρήγορα και σταθερά βήματα προς τα εμπρός, η επιχειρούμενη μείωση των κόκκινων δανείων να ροκανίσει τα κεφάλαιά τους και να χρειαστεί έτσι η αναπλήρωσή τους. Αυτό προφανώς φόβισε τους επενδυτές, σε μια στιγμή που το κόστος χρηματοδότησης στην Ιταλία αυξήθηκε απότομα, για τους γνωστούς λόγους, σπέρνοντας ανησυχίες ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών θα είναι μια δύσκολη και αβέβαιη άσκηση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γιατί πέρασαν πρόσφατα τα stress tests .

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες θα πρέπει το επόμενο διάστημα να «ξεφορτωθούν» μη εξυπηρετούμενα δάνεια που φτάνουν τα 50 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να μαζικοποιηθούν οι πλειστηριασμοί.

Πέραν του κοινωνικού και πολιτικού αντίκτυπου θα έχει και επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς γίνεται απομόχλευση της αξίας των χαρτοφυλακίων τους, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα ίδια κεφάλαια και φυσικά το ενδεχόμενο να χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ