Goldman Sachs: Τα θετικά και τα αρνητικά νέα για τις ελληνικές τράπεζες

Goldman Sachs: Τα θετικά και τα αρνητικά νέα για τις ελληνικές τράπεζες

Σαφείς προειδοποιήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα περιλαμβάνει ανάλυση της Goldman Sachs η οποία υποστηρίζει πως «η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ –εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως- παραμένει περιορισμένη».

Η έκθεση της επενδυτικής τράπεζας αποτυπώνει το περιεχόμενο συναντήσεων που διενήργησε στην Αθήνα στις 27-28 Σεπτεμβρίου με τραπεζικές διοικήσεις αλλά και με κυβερνητικά στελέχη. Στις συναντήσεις οι τράπεζες αναφέρθηκαν στον σχεδιασμό τους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους στο 15-25% μέχρι το 2021, από 48% το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Η Goldman Sachs αποτίμησε θετικά την μακροοικονομική δυναμική της Ελλάδος, που βασίζεται στην εξωτερική ζήτηση και ιδιαίτερα στον τουρισμό, την αύξηση των τιμών κατοικιών κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης από ξένους, τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και την ύπαρξη μεγάλου ταμειακού μαξιλαριού που καλύπτει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια και τους φιλόδοξους στόχους των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Η Goldman Sachs σημειώνει πως οι τράπεζες «μετά βίας» θα δημιουργήσουν κεφάλαιο οργανικά καθώς διοχετεύουν σε προβλέψεις όλους τους πόρους τους. Ενδεικτική είναι η εκτίμηση της τράπεζας πως τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των ελληνικών τραπεζών θα συμπιεστούν περαιτέρω παρά τον ολιγοπωλιακό χαρακτήρα της αγοράς, δεδομένης της συνεχιζόμενης απομόχλευσης των ισολογισμών σε συνδυασμό με την έλλειψη ευκαιριών ποιοτικού δανεισμού.

Στην ανάλυση της Goldman Sachs δίνονται οι εξής τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες:

-Για την Alpha Bank δίνει τιμή-στόχο 2,45 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση «Buy», εκτιμώντας πως τα βασικά πτωτικά ρίσκα σχετίζονται με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, την πρόοδο της αναδιάρθρωσης του ομίλου, την απομόχλευση καθώς και τις συνθήκες χρηματοδότησης. Επιπλέον, υπάρχουν ρίσκα που σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα και τη μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

-Για τη Eurobank, δίνει τιμή-στόχο στα 1,03 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση «Neutral», εκτιμώντας πως τα βασικά ρίσκα σχετίζονται με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, την πρόοδο της αναδιάρθρωσης του ομίλου, την απομόχλευση καθώς και τις συνθήκες χρηματοδότησης. Επιπλέον ρίσκα σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα και τη μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

-Για την Εθνική Τράπεζα δίνει τιμή-στόχο στα 2,76 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση «Neutral», εκτιμώντας πως τα βασικά ανοδικά και πτωτικά ρίσκα σχετίζονται με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και τις τάσεις στο top line, την πρόοδο της αναδιάρθρωσης του ομίλου, την απομόχλευση καθώς και τις συνθήκες χρηματοδότησης. Επιπλέον, υπάρχουν ρίσκα που σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα και την μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

-Για την Τράπεζα Πειραιώς, δίνει τιμή-στόχο στα 3,25 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση «Neutral», εκτιμώντας πως τα βασικά ανοδικά και πτωτικά ρίσκα σχετίζονται με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και τις τάσεις στο top line, την πρόοδο της αναδιάρθρωσης του ομίλου, την απομόχλευση καθώς και τις συνθήκες χρηματοδότησης, ενώ υπάρχουν επιπλέον ρίσκα που σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα και τη μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ