Τις αντοχές των τραπεζών «ακτινογραφούν» ξένα funds

Τις αντοχές των τραπεζών «ακτινογραφούν» ξένα funds

 


Τα «κόκκινα» δάνεια βρέθηκαν στο νέο τεστ που περνούν οι τράπεζες. Στο Λονδίνο όπου βρέθηκαν στελέχη των τέσσερων συστημικών τραπεζών όπου συμμετείχαν στο συνέδριο της BofA/Merrill Lynch οι ξένοι ασχολήθηκαν με το κατά πόσο είναι εφικτοί οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) για την τριετία 2019-2021.

Διεθνείς οίκοι, αλλά και ξενα funds, έχουν προσηλωμένο το βλέμμα στις ελληνικές τράπεζες, τις οποίες θεωρούν ότι είναι ο «καθρέφτης» που απεικονίζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το φλέγον θέμα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων έχει αναχθεί στο πλέον βασικό ζητούμενο για τις ελληνικές τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, τραπεζικά επιτελεία προσθέτουν τις τελευταίες «πινελιές» στα πλάνα με τους στόχους μείωσης των NPEs, η κατάθεση των οποίων στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.

Μείωση, η οποία αναμένεται να προέλθει από το εξής μείγμα κινήσεων: κατά 20% από ρυθμίσεις/πληρωμές, 35% από πλειστηριασμούς ακινήτων, τα οποία αποτελούν ενέχυρα συνδεδεμένα με κόκκινα δάνεια, και κατά 45% από πωλήσεις/τιτλοποιήσεις.

Στις τιτλοποιήσεις σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα υγιή δάνεια όλων των κατηγοριών, από στεγαστικά μέχρι επιχειρηματικά. Τον χορό των τιτλοποιήσεων ανοίγει η Eurobank, η οποία αναμένεται να προχωρήσει στην τιτλοποίηση δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι θετική έκπληξη θεωρεί η Goldman Sachs την κατά 16% άνοδο της κερδοφορίας των τραπεζών το β’ τρίμηνο του 2018, λόγω μείωσης της τάξης των 23 μονάδων βάσης του κόστους κινδύνου, οδηγούμενα από τον μικρότερο σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) για τον κλάδο. Αν και διαπιστώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες ανέφεραν μείωση 7% στον δείκτη απόδοσης κεφαλαίων (ROTE). Όπως επισημαίνει ο οίκος, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες είδαν καλύτερη δυναμική στη διαχείριση των NPLs, εξαιτίας των πωλήσεων και των χαμηλότερων αθετήσεων στον καταναλωτικό και επιχειρηματικό τομέα. Από την άλλη πλευρά, ο σχηματισμός τείνει να είναι σχετικά ασθενέστερος στις υποθήκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ