Coctail...πάγος για τις τραπεζικές καταθέσεις

Η άρση των capital controls, η παροχολογία και ο εφιάλτης της εφορίας

Coctail...πάγος για τις τραπεζικές καταθέσεις

Θέμα ημερών ενδεχομένως και ωρών) είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η υλοποίηση της εξαγγελίας Τσακαλώτου για ολοκλήρωση του δεύτερου πυλώνα άρσης των capital controls κάτι που σημαίνει στην πράξη «κανένας περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών στο εσωτερικό και πλήρης ελευθερία στο άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών». Η κίνηση γίνεται σε μια περίοδο αβεβαιότητας (το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών πλανάται πάνω από το χώρα λόγω Σκοπιανού και συντάξεων) αλλά και αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων. Όλα δείχνουν ότι η πορεία αύξησης του υπολοίπου των καταθέσεων θα ανακοπεί μέχρι το τέλος του χρόνου λόγω αυτού του «cocktail»

Aπό τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, το υπόλοιπο των τραπεζικών καταθέσεων έχει αυξηθεί κατά περίπου 5,5 δις. ευρώ, ποσό όχι ευκαταφρόνητο (καθώς συνέβαλε στο να περιοριστεί η έκθεση των τραπεζών στον ακριβό μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης) αλλά σίγουρα μικρό σε σχέση με τις απώλειες που υπέστη το τραπεζικό σύστημα ειδικά στο διάστημα από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 οπότε και ενεργοποιήθηκαν οι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων.

Για τους μήνεςπου θα ακολουθήσουν, στελέχη της τραπεζικής αγοράς είναι πολύ επιφυλακτικά σχετικά με την πορεία αύξησης των καταθέσεων. Τέσσερα συστατικά στοιχεία συνθέτουν τη «συνταγή αβεβαιότητας»:

  1. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει εξαγγείλει ότι θα προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση του β’ πυλώνα μέτρων άρσης των capital controls κάτι που σημαίνει ότι πολύ σύντομα (πληροφορίες λένε ότι είναι θέμα ημερών ή ακόμη και ωρών) θα ανακοινωθεί η πλήρης άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων. Η άρση θα αφορά στους περιορισμούς στο εσωτερικό κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούμε να σηκώνουμε ελεύθερα χρήματα από τα ATMs (φυσικά θα εξακολουθήσει να ισχύει το όριο αναλήψεων της τράπεζας που διαμορφώνεται συνήθως στα 600-800 ευρώ ημερησίως) όχι όμως και να τα μεταφέρουμε εκτός Ελλάδας (αυτός είναι ο τρίτος πυλώνας).
  2. Η ρητορική της κυβέρνησης για τις συντάξεις και τα μέτρα μείωσης των φόρων έχει επαναφέρει τον παράγοντα «αβεβαιότητα» στο πολιτικό σκηνικό. Η αβεβαιότητα αυτή θα παραμείνει μέχρι τουλάχιστον το τέλος Νοεμβρίου οπότε και αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις επί των εκκρεμών ζητημάτων (μέτρα, συντάξεις, προϋπολογισμός κλπ). Η αβεβαιότητα είναι το στοιχείο που οδήγησε στην αναβολή της αναβάθμισης της χώρας από τον οίκο Moody’s αλλά και ο λόγος για τον οποίο το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων παραμένει σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν την επόμενη έκδοση.
  3. Παρά τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού αλλά και μελών του υπουργικού συμβουλίου, το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών πλανάται συνεχώς πάνω από τη χώρα. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν καθώς πότε αναβιώνει το ενδεχόμενο εκλογών λόγω των εθνικών θεμάτων (σκοπιανό) και πότε λόγω του θέματος των συντάξεων.
  4. Η εβδομάδα που διανύουμε είναι από τις πιο δύσκολες της χρονιάς καθώς για πρώτη φορά φέτος θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα και ΕΝΦΙΑ αλλά και φόρος εισοδήματος τόσο από τα φυσικά πρόσωπα όσο και από τις επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ