Δάνεια με το σταγονόμετρο δίνουν οι τράπεζες

Δάνεια με το σταγονόμετρο δίνουν οι τράπεζες

Με αυστηρά κριτήρια και περισσότερες εξασφαλίσεις δίνουν πλέον οι τράπεζες νέα δάνεια, ενώ την ίδια στιγμή και οι καταναλωτές  αποφεύγουν να προσφύγουν σε δανεισμό υπό τον φόβο ότι μπορεί και να μην μπορέσουν να τον εξυπηρετήσουν στο μέλλον.

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια αυξητική τάση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια, κυρίως εξαιτίας των χαμηλών τιμών στην αγορά ακινήτων, αλλά και για επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που άντεξαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης και καθώς η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης θέλουν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις.

Οι τράπεζες εμφανίζονται συγκρατημένες στις εκταμιεύσεις τους –και αυτό παρά το γεγονός ότι στόχος τους είναι έως το τέλος του 2018 οι συνολικές χορηγήσεις να ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ από 8,6 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις που μπαίνουν στο τραπέζι είναι πλέον αυστηρότεροι και μάλλον δεν ευνοούν τελικά την εκταμίευση των νέων δανείων όσο θα έπρεπε.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, απαραίτητη προϋπόθεση είναι πλέον η αποδεδειγμένη ανάληψη ευθύνης από την πλευρά του δανειολήπτη και για αυτόν τον λόγο οι τράπεζες ζητούν από τους ενδιαφερομένους, στις περιπτώσεις στεγαστικών δανείων ή επιχειρηματικών που έχουν ως αιτιολογία κάποιας μορφής επένδυση, να έχουν αποδεδειγμένα ίδια κεφάλαια που να αντιπροσωπεύουν από το 30% έως και 50% της αγοράς ακινήτου ή της επένδυσης που θέλουν να πραγματοποιήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ