Καραβίας: Αισιόδοξος ότι η Eurobank θα μειώσει τα NPEs

Καραβίας: Αισιόδοξος ότι η Eurobank θα μειώσει τα NPEs

H Eurobank πιστεύει ότι θα ξεπεράσει τον φετινό στόχο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, που έχει συμφωνήσει με τους επόπτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σχεδιάζει να κάνει περαιτέρω πρόοδο έως το 2021, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιτυχής διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα αποτελέσει τη λυδία λίθο για εμάς. Έχουμε απόλυτη συνείδηση της πρόκλησης, αλλά τα πρόσφατα αποτελέσματα επιτρέπουν μία λογική αισιοδοξία», δήλωσε ο κ. Καραβίας. «Υπάρχει ένα αυστηρό, συγκεκριμένο και λεπτομερές σχέδιο, συμφωνημένο με τους επόπτες μας, στο οποίο η Eurobank υπεραπέδωσε το 2017. Σήμερα έχουμε ένα πολύ βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο και είμαστε σε τροχιά να υπεραποδώσουμε πάλι φέτος», πρόσθεσε.

Στόχος της Eurobank στην Ελλάδα είναι η μείωση του αποθέματος των NPEs στα 15,6 δισ. ευρώ, με τον κ. Καραβία να πιστεύει ότι η τράπεζα θα επιτύχει μία μείωση στα περίπου 15,3 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα σχεδιάζει επίσης την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ και προσδοκά ότι αυτή θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2019. Η συναλλαγή αυτή, σε συνδυασμό με μία εργαλειοθήκη ρυθμίσεων δανείων και ρευστοποιήσεων ενεχύρων, θα βοηθήσει τον όμιλο να επιτύχει τον στόχο του για το 2019 και να μειώσει το απόθεμα των NPEs κατά 3,5 δισ. ευρώ περαιτέρω. Η τιτλοποίηση θα έχει τρεις μερίδες - χαμηλής, μεσαίας και υψηλής εξασφάλισης - με τις δύο πρώτες να έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. «Σχεδιάζουμε την πώληση των μερίδων χαμηλής και μεσαίας διασφάλισης και τη διατήρηση της μερίδας υψηλής διασφάλισης στον ισολογισμό», είπε. «Η συναλλαγή αυτή αυξάνει την εμπιστοσύνη μας ότι θα επιτύχουμε και πάλι τους στόχους μας το 2019», πρόσθεσε.

Η Eurobank θα παρουσιάσει σύντομα σχέδια για τη μείωση του ποσοστού των NPEs το 2021 σε ένα επίπεδο περί το 15% (mid - teens) από το υψηλό επίπεδο του 45% στο τέλος του 2016. «Το σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι είναι ρεαλιστικό και εφικτό», σημείωσε ο Καραβίας, προσθέτοντας: «Λαμβάνοντας υπόψη την ανθεκτικότητα των προ προβλέψεων κερδών της Eurobank, είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να εφαρμοσθεί χωρίς να έχει επίπτωση στην κεφαλαιακή μας βάση».

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, ο κ. Καραβίας είπε ότι υπάρχει περιθώριο μείωσης των αποδόσεων τους. «Υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης, καθώς οι αγορές θα αρχίσουν να λαμβάνουν υπόψη ότι στην έναρξη του εκλογικού κύκλου όλες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των διεθνών πιστωτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ