Γιατί βουλιάζουν οι τραπεζικές μετοχές στο ταμπλό του χρηματιστηρίου

ΠΛΑΓΙΟΣ: Προβληματισμός για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών - Νέα παράταση για IBG, η Praxia καθυστερεί και η Attica παραμένει κρατική

Γιατί βουλιάζουν οι τραπεζικές μετοχές στο ταμπλό του χρηματιστηρίου

 Παρά την έξοδο από τα μνημόνια, τα υπερπλεονάσματα και όλα όσα διαφημίζει η κυβέρνηση για την επόμενη μέρα, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να είναι ο αδύναμος κρίκος της οικονομίας, αφού οι μεγάλοι ξένοι, αλλά και Έλληνες επενδυτές παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το μέλλον του ελληνικού χρηματοοικονομικού κλάδου.

Γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα και στο ταμπλό του Χ.Α., αφού οι απώλειες των τελευταίων ημερών για τις τραπεζικές μετοχές ξεπερνούν το 20%. Διότι, μπορεί οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις όπως οι αλλαγές στο πτωχευτικό, η εισαγωγή του εξωδικαστικού και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, να κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η ταχύτητα και πολύ περισσότερο τα «εργαλεία» για τη μείωση των προβληματικών δανείων, δεν είναι τα προσδοκώμενα. Παράγοντες προβληματισμού για τις τέσσερις συστημικές που θα πρέπει αργά ή γρήγορα να βγουν και να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά, αποτελούν επίσης η νέα παράταση που δόθηκε στους υποψηφίους για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την IBG, η αδυναμία κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου της Attica bank και η πολλαπλές αναβολές στην αύξηση κεφαλαίου της Praxia. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά για την IBG υπάρχει μόνον μια προσφορά, χαμηλότερη των προσδοκιών μάλιστα, από το σχήμα Βαρδινογιάννη-Τανισκίδη, όταν πριν λίγους μήνες και μάλιστα με τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκαν 15 σχήματα που ενδιαφέρθηκαν για την τράπεζα. Ασφαλώς και η IBG δεν είναι το μόνο σημάδι αδυναμίας του κλάδου αφού προηγήθηκε η ανεπιτυχής προσπάθεια δύο «περιφερειακών» τραπεζών, Praxia και Attica, να αντλήσουν τα κεφάλαια που ζητούσαν μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αποτυχία των δύο τραπεζών, δείχνουν την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι τραπεζίτες, όταν καλούνται να πείσουν την διεθνή επενδυτική κοινότητα να τοποθετήσει τα κεφάλαια της στην ελληνική τραπεζική αγορά. Μάλιστα αυτή η δυσκολία διαψεύδει παταγωδώς και όσους εκτιμούσαν πριν από κάποιους μήνες ότι οι εκτός συστήματος τράπεζες θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν «καυτό» κλάδο, ικανό να προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον Eλλήνων και ξένων τραπεζιτών με αφορμή το «τέλος» των Μνημονίων.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ