Κόβουν τα «δεσμά» με τον ELA οι τράπεζες

Κόβουν τα «δεσμά» με τον ELA οι τράπεζες

Έχουν συμπληρωθεί πάνω από 3 χρόνια εξαρτημένης σχέσης των ελληνικών τραπεζών με τον ELA, τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας, στο άρμα του οποίου αναγκαστικά δέθηκαν οι ελληνικές τράπεζες, προσπαθώντας να βρουν ρευστότητα, σε μια συγκυρία όπου οι διεθνείς χρηματαγορές τους έκλεισαν την πόρτα και οι καταθέτες, έφυγαν μαζικά προς διάφορες κατευθύνσεις.

 

Ο λόγος που οι ελληνικές τράπεζες δρομολογούν, επιταχύνουν και δεσμεύονται για την πλήρη απεξάρτησή τους από τον ΕLA είναι τόσο η αρχόμενη και ανοδική επάνοδος των καταθέσεων, όσο οι βελτιωμένες συνθήκες πρόσβασης στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) και την απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, μειώθηκε ακόμη περισσότερο τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της Τραπέζης της Ελλάδος ο δανεισμός από τον ELA υποχώρησε στα 4,4 δισ. ευρώ από τα 4,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου. Παράλληλα η απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ περιορίστηκε στα 8,1 δις. ευρώ από 8,2 δισ. ευρώ αντιστοίχως.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Αυγούστου η ΕΚΤ δεν κάνει πλέον κατ΄ εξαίρεση δεκτά τα ελληνικά ομόλογα στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης καθώς έγινε άρση του λεγόμενου «waiver.

Κρίκος κρίσιμος και για τις μελλοντικές εξελίξεις, καθώς οι προσπάθειες για την ανάκτηση καταθετικών κεφαλαίων είναι συστατικό στοιχείο της πολύπλευρης «μάχης» που δίνουν οι τράπεζες για την επάνοδο στην κανονικότητα.

Στα τέλη του εφετινού πρώτου εξαμήνου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έδειξαν ότι έχουν καταθέσεις στη Ελλάδα, συνολικού ύψους 139,5 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται όχι μόνο τα καταθετικά υπόλοιπα ιδιωτών και επιχειρήσεων, αλλά και οι καταθέσεις του Δημόσιου Τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ