Τα δύο στοιχήματα των τραπεζών

Τα δύο στοιχήματα των τραπεζών

Δύο στοιχήματα καλούνται να κερδίσουν οι ελληνικές τράπεζες: μείωση «κόκκινων» δανείων και επιστροφή καταθέσεων.

Πρόκειται ουσιαστικά για τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν και πάλι νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, του Ιουλίου του 2018 αύξησε τις καταθέσεις του στα 130,2 δισ. ευρώ – αύξηση κατέγραψαν τόσο οι καταθέσεις επιχειρήσεων όσο και νοικοκυρών – έναντι 129,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα η αξία των καταθέσεων αυξήθηκε κατά 17 δισ. ευρώ από τις ημέρες επιβολής των capital controls, τον Ιούλιο του 2015 και κατά 11 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2016.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος σε ετήσια βάση οι καταθέσεις εμφανίζουν αύξηση κατά 7,4%.

Από την αύξηση των 841 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε τον Ιούλιο τα 301 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις καταθέσεις των επιχειρήσεων (έναντι αυξήσεως 272 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα) και τα υπόλοιπα 540 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις ιδιωτών (έναντι αυξήσεως 1,086 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα).

Τον Ιανουάριο του 2018 οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανερχόντουσαν στα 124,7 δισ. ευρώ και τον Ιανουάριο του 2017 στα 119,7 δισ. ευρώ,

Ορόσημο για την επιστροφή των καταθέσεων, αναφέρουν επιτελικά στελέχη τραπεζών, θα αποτελέσει η πλήρης άρση των capital controls, η χαλάρωση των οποίων γίνεται με συγκεκριμένο οδικό χάρτη και έχει συνεισφέρει σημαντικά στην επιστροφή των καταθετών στα «γκισέ» των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η προσπάθεια να μειωθούν θα πρέπει να ενταθεί, καθώς ο Δεκέμβρης του 2019 δεν είναι μακριά, όταν το προβληματικό χαρτοφυλάκιο -βάσει των υφιστάμενων στόχων που τον Οκτώβριο αναμένεται να αναθεωρηθούν- θα πρέπει να έχει μειωθεί κοντά στα 64 δισ. ευρώ ή στο 35% επί των συνολικών χορηγήσεων, ώστε να είναι εφικτός ο επόμενος στόχος, αυτός του 2022, όταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να πέσουν σε μονοψήφιο ποσοστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ