Έρχονται ρυθμίσεις για «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Έρχονται ρυθμίσεις για «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Σε αγώνα δρόμου για ρύθμιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων τους έχουν επιδοθεί οι τράπεζες με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δανειολήπτες που δυνητικά μπορούν να πάρουν ρύθμιση εκτιμώνται στις 300.000. Ειδικότερα, οι 100.000 έχουν στεγαστικό σε πολύ μεγάλη καθυστέρηση, δηλαδή πάνω από 1 χρόνο και βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση ενώ και περίπου 200.000 αδυνατούν -3 μήνες και άνω- να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις τους.

Για την ένταξη στη διαδικασία, στο «κούρεμα» δηλαδή του δανείου που μπορεί να φθάσει έως και το 40% , οι δανειολήπτες θα πρέπει συγκεντρώνουν τις εξής προϋποθέσεις:

• Δεν διαθέτουν κανένα ακίνητο περιουσιακό στοιχείο.

• Αποδεικνύουν ότι τα εισοδήματά τους είναι χαμηλά.

• Δεν προβλέπεται βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης σε βάθος 3ετίας σε πρώτο στάδιο, ενδεχομένως και για περισσότερο (σ.σ. λόγω ηλικίας, προοπτικών κλάδου εργασίας κ.λπ.).

• Το δάνειο έχει καταγγελθεί, δηλαδή βρίσκεται ένα βήμα πριν τον πλειστηριασμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτού του τύπου προκρίνεται και η λύση της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου από τον δανειολήπτη στην τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ