Επισπεύδουν τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων οι τράπεζες

Συστάσεις από την ΤτΕ και τον SSM να μειωθούν τα προβληματικά δάνεια

Επισπεύδουν τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων οι τράπεζες

Επίσπευση της πώλησης δανείων, κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και σε μικρότερο βαθμό στο καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο συστήνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας ώστε να μειωθούν τα προβληματικά δάνεια (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα/NPEs).

Πρόσφατα άλλωστε και ο SSM διαμήνυσε στις διοικήσεις των τραπεζών πως θα πρέπει να συνεχίσουν να ανεβάζουν ταχύτητα ως προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους και μετά το 2019.

Ήδη στην πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων Arctos, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς έναντι 50 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει καταναλωτικά δάνεια και κάρτες χωρίς εξασφαλίσεις,

Πριν λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκε και η πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας στις εταιρείες CarVal Investors και Intrum.

Οι τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα είναι αναγκαίο να υπερβούν τους στόχους που έχουν τεθεί καθώς παρά τη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ/ΝPLs), ο δείκτης των MEA/NPEs εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 35,2% στο τέλος του 2019, από 33,9% που ήταν ο αρχικός στόχος, κυρίως λόγω την αναθεώρησης προς τα κάτω των εκτιμήσεων για τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και της διενέργειας αυξημένων διαγραφών και πωλήσεων δανείων.

Να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, το ύψος των NPEs μειώθηκε κατά 2,1%, αγγίζοντας τα 92,4 δισ. ευρώ, χάρη κυρίως στις διαγραφές, οι οποίες πλησίασαν τα 1,7 δισ. ευρώ. Αντίθετα, ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ήταν η συνεισφορά από εισπράξεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις.

Ο τριμηνιαίος ρυθμός αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate) διαμορφώθηκε στο 1,8% και ήταν σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από τον τριμηνιαίο δείκτη αθέτησης (1,9%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ