Πόσα χρήματα κυκλοφορούν στην αγορά

Οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος

Πόσα χρήματα κυκλοφορούν στην αγορά

 


Περίπου 32,9 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι είναι αυτή τη στιγμή το σύνολο των μετρητών (χαρτονομίσματα και κέρματα) που κυκλοφορούν στην αγορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλαδος.

Από το ποσό αυτό τουλάχιστον 15 - 20 δισ. ευρώ βρίσκεται εκτός τραπεζών για την κάλυψη των αναγκών σε μετρητά που διαχρονικά έχει η οικονομία. Τα υπόλοιπα 13 - 18 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε τραπεζικές θυρίδες και στρώματα και δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στο σύστημα.

Η πρακτική του αποθησαυρισμού τραπεζογραμματίων, κυρίως από νοικοκυριά, ξεκίνησαν στα τέλη του 2014, κορυφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2015, λόγω της κατάρρευσης της εμπιστοσύνης μέχρι την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και συνεχίστηκαν ακόμη και τα πρώτα δύο χρόνια των capital controls.

Πλέον, οι διαρροές αυτές έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό σταματήσει, αν και σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ακόμη και σήμερα, παρά τη χαλάρωση των περιορισμών, ένα μικρός αριθμός καταθετών, συνεχίζει να κάνει χρήση των ορίων αναλήψεων. Ωστόσο, τα νούμερα είναι πολύ μικρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ