Τέλος εποχής για το φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ

Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι το Δεκέμβριο κλείνει τις κάνουλες και δηλώνει με βεβαιότητα ότι το κοινό νόμισμα έχει σωθεί

Τέλος εποχής για το φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ

Για την Ευρωζώνη, είναι το τέλος της εποχής του εύκολου χρήματος. Για το Μάριο Ντράγκι, είναι το σήμα ότι η δουλειά του τελείωσε, 16 ολόκληρους μήνες πριν να τελειώσει η θητεία του στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με την πρόσφατη ανακοίνωση ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης δεν σηματοδοτεί απλά το τέλος του τυπώματος χρήματος, αλλά ανακηρύσσει και τυπικά το τέλος της κρίσης. Το τεράστιο όσο και αμφιλεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος του περίφημου «whatever it takes», δηλαδή της υπόσχεσης του Ντράγκι να κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει το ευρώ.

 

Της ΚΟΡΙΝΑΣ ΣΑΜΑΡΚΟΥ

Σήμερα, ο Ντράγκι δηλώνει με βεβαιότητα ότι το κοινό νόμισμα έχει σωθεί. «Το ευρώ είναι το νόμισμα 340 εκατομμυρίων ατόμων και απολαμβάνει τη στήριξη του 74% των πολιτών της Ευρωζώνης. Επιπλέον, σήμερα υπάρχουν και άλλες χώρες που θέλουν να μπουν στο ευρώ», είπε. «Μπορείτε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα, αλλά ένα από αυτά τα συμπεράσματα είναι ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο γιατί είναι ισχυρό, γιατί ο κόσμος το θέλει και γιατί η συζήτηση γύρω από την ύπαρξή του δεν ωφελεί κανέναν», πρόσθεσε.

Αφήνοντας πίσω του το κεφάλαιο της κρίσης, ο 70χρονος Ιταλός κάνει το πρώτο βήμα για την επιστροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της νομισματικής πολιτικής της στους ρυθμούς της κανονικότητας. Η ολοκλήρωση του προγράμματος τυπώματος χρήματος, που παρότι ξεσήκωσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων (κυρίως στη Γερμανία) άγγιξε τα επίπεδα των 2,55 τρισ. ευρώ, είναι το πρώτο βήμα. Η αύξηση των επιτοκίων θα έρθει μετά, με τις αγορές να πιστεύουν ότι ο Ντράγκι θα αποχωρήσει από την ΕΚΤ ως ο πρόεδρος που δεν αύξησε τα επιτόκια ούτε μία φορά. Την… τιμή αυτή θα έχει πιθανότατα ο διάδοχός του. Συγκεκριμένα, και εάν πιστέψει κανείς τους αναλυτές, ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ θα ανακοινώσει την αύξηση των επιτοκίων ενδεχομένως στην πρώτη συνεδρίασή του. Είναι λοιπόν μάλλον ταιριαστό που ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν –ένα «γεράκι» της νομισματικής πολιτικής- θεωρείται το φαβορί για τη θέση.

ΑΓΚΑΘΙΑ

Και παρότι ο Ντράγκι βιάζεται να αφήσει επιτέλους πίσω του το κεφάλαιο της κρίσης, η υστεροφημία του δεν θα κριθούν μόνο από τα όσα έκανε στις πιο δύσκολες στιγμές του ευρώ. Με την Ιταλία να έχει πλέον παραδοθεί σε μια κυβέρνηση ευρωσκεπτικιστών λαϊκιστών, η κληρονομιά του «Σούπερ Μάριο» ίσως να κινδυνεύσει. «Ο Ντράγκι ενδεχομένως να μείνει στη μνήμη μας σαν τον (πρώην πρόεδρο της Federal Reserve Άλαν Γκρίνσπαν), ο οποίος αρχικά θεωρούνταν μαέστρος αλλά μετά η άποψη άλλαξε», εξηγούσε πρόσφατα στο Politico ο Αλμπέρτο Μινγκάρντι, διευθυντής του think tank Bruno Leoni Institute.

Σύμφωνα με τον Μινγκάρντι, ο Ντράγκι ήταν εκείνος που δημιούργησε τις συνθήκες για την άνοδο των λαϊκιστών στην Ιταλία. Η συνταγή της λιτότητας που εφαρμόστηκε στη χώρα κατόπιν δικών του συμβουλών έσπρωξε τους ψηφοφόρους προς τις φωνές εκείνες που υπόσχονταν να ακυρώσουν τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και να μοιράσουν χρήμα στους φτωχούς. Το περιβάλλον του χαμηλού κόστους δανεισμού που διαμορφώθηκε εξαιτίας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δημιούργησε αρχικά την εντύπωση ότι οι αγορές θα άφηναν ατιμώρητη αυτή την ακατάσχετη παροχολογία. Το «θα κάνω ό,τι χρειαστεί» του Ντράγκι έγινε «κάντε ό,τι θέλετε», εξηγεί ο Μινγκάρντι.

Είναι λοιπόν τουλάχιστον ειρωνικό το γεγονός ότι ο άνθρωπος που έσπρωξε την Ιταλία στην αγκαλιά των λαϊκιστών και άνοιξε το σενάριο του «Italexit» δεν είναι άλλος από τον Ιταλό πρόεδρο της ΕΚΤ.

Ο πρώτος Ιταλός με PHD από το MIT

Γιος ενός τραπεζίτη, ο Ντράγκι έζησε άνετα παιδικά χρόνια στη Ρώμη. Όμως, ο πρόωρος θάνατος των γονιών του όταν ήταν ακόμα έφηβος, άφησε εκείνον και τα δύο μικρότερα αδέρφια του υπό την κηδεμονία της θείας τους. Αργότερα, ο γνωστός Ιταλός οικονομολόγος Φεντερίκο Καφέ θα τον πάρει υπό την προστασία του, αλλά όσοι τον γνώριζαν την εποχή εκείνη, θυμούνται ότι ο Ντράγκι ήταν ήδη ένας υπεύθυνος ενήλικας όταν πέρασε το κατώφλι του πανεπιστημίου La Sapienza, για να σπουδάσει. Θα γίνει ο πρώτος Ιταλός με PHD από το φημισμένο MIT και θα δουλέψει για την Παγκόσμια Τράπεζα και το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, πριν να περάσει στον ιδιωτικό τομέα και την Goldman Sachs. Σήμερα, ως παππούς πια, ο Ντράγκι φροντίζει να κρατά χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας τους κοσμικούς κύκλους της Ρώμης. Παρόλα αυτά, δεν εμφανίζεται ποτέ δημοσίως χωρίς τα καλοραμμένα κοστούμια του και αφήνει τους οικονομικούς αναλυτές να προσπαθούν να μαντέψουν τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής του με βάση την επιλογή της… γραβάτας του.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ