Στο τραπέζι χαλάρωση των capital controls - Τα σενάρια

Στο τραπέζι χαλάρωση των capital controls - Τα σενάρια

Νέα χαλάρωση capital controls εξετάζει για το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Οικονομικών. Στο κείμενο συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς γίνεται εκτενής αναφορά στα προσεκτικά βήματα που πρέπει να γίνουν στο μέτωπο της σταδιακής χαλάρωσης των capital controls μέσα στο καλοκαίρι.  

Οι θεσμοί καλούν τις αρχές να εφαρμόσουν τον δημοσιοποιημένο οδικό χάρτη, με στόχο την οριστική, υπό όρους και προϋποθέσεις, άρση των capital controls.

Έτσι, στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν «πέσει» δύο σενάρια για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls ως προς τον χρόνο.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, από την προσεχή Δευτέρα 4 Ιουνίου, πλην όμως θεωρείται παρακινδυνευμένο λόγω της Ιταλίας, ενώ το δεύτερο για τις αρχές Ιουλίου.

Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας όσο και το υπουργείο Οικονομικών είχαν συναποφασίσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει το επόμενο βήμα για τη χαλάρωση των capital controls, όμως ο σεισμός στις αγορές λόγω Ιταλίας σήμανε συναγερμό και υπήρξε σκέψη να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας η έκδοση της νέας υπουργικής απόφασης.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται το όριο για την ανάληψη μετρητών θα διαμορφωθεί σε 5.000 ευρώ από 2.300 ευρώ σήμερα. Αναφορικά με την ελάφρυνση των κεφαλαιακών περιορισμών για τις επιχειρήσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται πλήρης απελευθέρωση των εσόδων τους που προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς και διπλασιασμός των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες, χωρίς την προϋπόθεση της προηγούμενης ιστορικότητας, από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ ανά πελάτη ανά ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα σενάρια της τράπεζα της Ελλάδος καταγράφτηκε αύξηση στις καταθέσεις τον Απρίλιο αυτή προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση των διαθεσίμων των ασφαλιστικών εταιρειών και των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης και όχι από την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών.

Από την άλλη οι υποστηρικτές της αύξησης των αναλήψεων αναφέρουν ότι η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό και ότι η αύξηση του ορίου δεν θα αποτελέσει αιτία για αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ