«Συνωστισμός» για ρύθμιση δανείων πριν τον πλειστηριασμό

Επιστρέφουν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες στις τράπεζες

«Συνωστισμός» για ρύθμιση δανείων πριν τον πλειστηριασμό

 

Σωρεία αιτημάτων από δανειολήπτες, που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις «κόκκινες» οφειλές τους δέχονται καθημερινά οι τράπεζες.

Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές μετά την έναρξη και των πλειστηριασμών «σπεύδουν» στις τράπεζες σε μια προσπάθεια να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ως σήμερα το 15%-20% των εκποιήσεων έχει αναβληθεί έπειτα από πρωτοβουλία των δανειοληπτών που βρήκαν χρήματα για να πληρώσουν τα χρέη τους.

Επιπλέον, περίπου ένας στους δέκα οφειλέτες που έχει δει τα στοιχεία του να... φιγουράρουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των συμβολαιογράφων με τις προγραμματισμένες ως και τον ερχόμενο Δεκέμβριο πωλήσεις έχει ήδη σπεύσει στην τράπεζά του για ρύθμιση.

Οι τραπεζικές διοικήσεις συνιστούν στους οφειλέτες να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία για να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους τα χρέη τους, εφόσον αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Στην καταναλωτική πίστη, το «κούρεμα» που προσφέρουν οι τράπεζες είναι υψηλό και μπορεί να φτάσει ως και το 90% της συνολικής οφειλής.

Στη στεγαστική πίστη οι διακανονισμοί είναι πιο γενναιόδωροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, προσφέροντας σε πολλές περιπτώσεις σταδιακό χάρισμα μέρους του χρέους, εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην αποπληρωμή του ρυθμισμένου υπολοίπου.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2018 ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ στη λιανική τραπεζική, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ στεγαστικά, τα 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά και τα 400 εκατ. ευρώ χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο σύνολο της εφετινής χρονιάς υπολογίζεται ότι θα διακανονιστούν οφειλές της τάξης των 5 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ