Πωλούν «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες

Πωλούν «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες


Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Άλλωστε την ανάγκη αύξησης του όγκου των πωλήσεων των δανείων έχει εκφράσει και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Άλλωστε και η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί είχε υπογραμμίσει στις τράπεζες ότι η «δοκιμασία» δεν τελείωσε με τα stress tests και θα πρέπει οι διοικήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για δραστική μείωση των κόκκινων δανείων.

Για να πιάσουν τον στόχο των 14 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τρεις βασικούς άξονες: στις ρυθμίσεις, τους πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις «κόκκινων χαρτοφυλακίων».

Ο στόχος και των τεσσάρων τραπεζών είναι να μειώσουν τα NPLs κατά 11,6 δισ. ευρώ μέσω των πωλήσεων. Το δ’ τρίμηνο του 2017 πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο έτους πωλήθηκαν επισφαλή δάνεια ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι αισθητά χαμηλότερα από τις διαγραφές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,1 δισ. και 6,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Τα νέα πακέτα πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα βγουν στην αγορά, τους επόμενους μήνες και εκτιμάται ότι θα διαφέρουν σημαντικά από τις συναλλαγές που έχουν γίνει έως σήμερα ή βρίσκονται στην τελική ευθεία για να ολοκληρωθούν.
Έτσι, τα νέα πακέτα στα επιχειρηματικά θα φέρουν εξασφαλίσεις/εγγυήσεις, αρχικά οικόπεδα, μικρά εμπορικά ακίνητα και εν συνεχεία όσο θα μπαίνουμε στο 2019 θα έχουν εγγυήσεις μεγαλύτερης αξίας.
Στα καταναλωτικά θα είναι «κόκκινα» για λιγότερα χρόνια, περίπου 3-5 σε αντίθεση με αυτά που βγήκαν ή θα βγουν άμεσα στο σφυρί, τα οποία δεν αποπληρώνονταν για 6-8 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ