Λύση αλά Ιρλανδία ετοιμάζουν οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

Λύση αλά Ιρλανδία ετοιμάζουν οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

 

Τη λύση της Ιρλανδίας σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια εξετάζουν οι διοικήσεις των τραπεζών. Πρόκειται τον διαχωρισμό υποθηκών (split mortgages), το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στην Ιρλανδία.

Το βασικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου προϊόντος είναι ότι το αρχικό κεφάλαιο ενός μη εξυπηρετούμενου δανείου λιανικής αναδιαρθρώνεται «σπάζοντας» σε ξεχωριστές υποχρεώσεις με ουσιαστικά διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις, που περιλαμβάνουν ένα συνεχές βιώσιμο δάνειο που υπόκειται σε τακτικές αποπληρωμές και ένα «αποθηκευμένο «δάνειο η εξυπηρέτηση του οποίου παγώνει.

Ο SSM θεωρεί ότι ο διαχωρισμός των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων σε δύο κομμάτια, έτσι ώστε ο δανειολήπτης να εξυπηρετεί μόνο το ένα τμήμα της οφειλής του με παράλληλο πάγωμα του υπολοίπου τμήματος, αποτελεί μία λύση συμφέρουσα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες.

Η λύση αυτή προβλέπει ένα βιώσιμο σχήμα αποπληρωμής του «κόκκινου» δανείου από το δανειολήπτη που έχει ως στόχο να αυξήσει τη συνέπεια των δανειοληπτών, καθώς θα χάνουν την ρύθμιση στην περίπτωση που καθυστερούν να καταβάλλουν τις δόσεις για την εξυπηρέτηση του δανείου τους.

Παρόλα αυτά ο SSM φαίνεται να είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των stress tests, καθώς και από τις διοικήσεις των τραπεζών οι οποίες κατάφεραν μέσα σε 12 -18 μήνες να ανατρέψουν τα αρνητικά δεδομένα. Tα αποτελέσματα των stress tests, αν και αποτέλεσαν θετική έκπληξη, δεν αποκλείουν ωστόσο στο μέλλον κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ