Ποια funds διεκδικούν τα «κόκκινα» δάνεια της Εθνικής Τράπεζας

Ποια funds διεκδικούν τα «κόκκινα» δάνεια της Εθνικής Τράπεζας


Το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων της Εθνικής Τράπεζας ύψους 5,2 δισ. ευρώ διεκδικούν τέσσερα funds.

Πρόκειται για την τσεχική εταιρεία APS, τη νορβηγική B2 Holding, τη γερμανική EOS και τη σουηδική Hoist. Τα τέσσερα επενδυτικά funds κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και σύμφωνα με πληροφορίες επικρατέστεροι φέρονται να είναι η APS και η Hoist.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων που έχει βγει προς πώληση μέχρι σήμερα από ελληνική τράπεζα. Περιλαμβάνει περίπου 300.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ ο αριθμός των οφειλετών είναι σχεδόν 200.000. Η ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου είναι στο 1,9 δισ. και το υπόλοιπο ποσό, έως τα 5,2 δισ., είναι οι τόκοι που έχουν συσσωρευθεί. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, κάρτες, καθώς και δάνεια που είχαν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους είναι περίπου επτά χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα, τηρώντας την υποχρέωση που προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ, είχε απευθυνθεί στους δανειολήπτες προτείνοντάς τους την οριστική διευθέτηση της οφειλής τους μέσα από κούρεμα που έφθανε το 70%. Στο σχετικό κάλεσμα είχε ανταποκριθεί μόλις το 4%-5% των δανειοληπτών, δηλαδή περίπου 8.000-10.000 οφειλέτες.

Η διοίκηση της Εθνικής έχει προαναγγείλει την πώληση άλλων δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του 2018. Το πρώτο αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, επιταγές από τρίτους και γενικότερα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη. Το δεύτερο αφορά σε δάνεια μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ