Ποιες είναι οι κινήσεις των τραπεζών μετά τα stress test

Ποιες είναι οι κινήσεις των τραπεζών μετά τα stress test


Μετά και την ήπια εξέλιξη των stress test οι τράπεζες προετοιμάζονται πυρετωδώς για την έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.
Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, με στόχο να ενισχύσουν τον κεφαλαιακό δείκτη Tier II.

Καθοριστικό ρόλο στις επικείμενες ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών θα διαδραματίσουν, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αφενός η τιμολόγηση της επόμενης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, αφετέρου η ομαλή έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου από τα πιστωτικά ιδρύματα θα ήταν καλύτερα να πραγματοποιηθεί μετά την έξοδο του Δημοσίου στις αγορές, καθώς όσο χαμηλότερο επιτόκιο εξασφαλίσει το ομόλογο της χώρας, τόσο θα μειωθεί και το κόστος των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.

Σημειώνεται ότι τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης προσμετρούνται στον δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) και η έκδοση τέτοιου τύπου εργαλείων είναι ισχυρή ένδειξη για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των αγορών. Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε εκδόσεις «κανονικών» ομολόγων, εδώ και καιρό, μετά την επιτυχή έκδοση του ελληνικού Δημοσίου το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του stress test που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος με το δυσμενές σενάριο. Η Alpha Bank εμφάνισε την ισχυρότερη επίδοση με δείκτη κεφαλαιακή επάρκειας 20,37% με το βασικό σενάριο και 9,69% με το δυσμενές. Η Eurobank εμφάνισε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,56% με το βασικό και 6,75% με το δυσμενές σενάριο, η Εθνική 15,99% με το βασικό και 6,92% με το δυσμενές, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς 14,52% με το βασικό και 5,9% με το δυσμενές.

Το αμέσως επόμενο βήμα μετά την έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (σ.σ. τους προσεχείς μήνες) είναι η έκδοση απλών ομολόγων (senior debt).

Σε ό,τι αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους, η κάθε τράπεζα θα συνεχίσει να υλοποιεί πιστά τα πλάνα της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ