Η ακτινογραφία των «κόκκινων» δανείων - Μειώνονται αλλά...

Η ακτινογραφία των «κόκκινων» δανείων - Μειώνονται αλλά...

 

Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται το στοίχημα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για περιορισμό των κόκκινων δανείων.

Η «ακτινογραφία» των μη εξυπηρετούμενων δανείων δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και την αναγκαιότητα προκειμένου να λυθεί προκειμένου η οικονομία να μπορέσει να επιστρέψει στην «κανονικότητα».

Όχι και τόσο θετική, τουλάχιστον σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017, είναι η εικόνα στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς σε ό,τι αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες παραμένουν εντός στόχων στο ΄ρ τρίμηνο, αλλά με μικρότερη ορμή σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, και μικρή επιδείνωση σε ορισμένες κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία σε περίπου 225 δισ. ευρώ τραπεζικών δανείων περίπου τα 100 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα» δάνεια γεγονός που αποδεικνύει ότι παρά τις όποιες προσπάθειες του τελευταίου διαστήματος αν και το συνολικό ποσό έχει μειωθεί το πρόβλημα παραμένει τεράστιο. Ανά κατηγορία το 45% του συνόλου των δανείων το οποίο είναι μη εξυπηρετούμενα, αφορά το 43% των στεγαστικών δανείων (460.000 δάνεια), το 43% των επιχειρηματικών δανείων (420.000 δάνεια) και το 53% των καταναλωτικών δανείων (2.000.000).

Συνολικά δηλαδή σχεδόν 3 εκ. δάνεια βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» με τις τράπεζες να αναζητούν τρόπο να διαχειριστούν το τεράστιο πρόβλημα.

Το πρόβλημα βέβαια γίνεται ακόμα πιο δύσκολο από τη στιγμή που από τα 100 δισ. ευρώ του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα 50 δισ. ευρώ έχουν ήδη καταγγελθεί, ενώ τα υπόλοιπα θεωρούνται είτε καθυστερούμενα, είτε αβέβαιης είσπραξης έστω και αν οι δανειολήπτες κατά διαστήματα πληρώνουν κάποιες από τις δόσεις.

Στόχος των τραπεζών όπως αυτός έχει τεθεί από την ΕΚΤ είναι μόνο το 2018 το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων να έχει μειωθεί κατά 15 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ακόμα και αν ο στόχος επιτευχθεί ο συνολικός αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν αναμένεται να μειωθεί εύκολα καθώς οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρουν ότι το 2019 θα δημιουργηθούν 20,1 δισ. ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια, την ώρα που το 40% των ήδη ρυθμίσεων παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να «ξεροκοκκινίσουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ