Πότε θα εφαρμοστεί η νέα χαλάρωση των capital controls

Πότε θα εφαρμοστεί η νέα χαλάρωση των capital controls


Στα «κάρβουνα» κάθονται οι τραπεζίτες οι οποίοι περιμένουν νέο κύμα χαλάρωσης των capital controls τις επόμενες εβδομάδες.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι αναλήψεις μετρητών και τα εμβάσματα προς το εξωτερικό, θα είναι τα δύο τελευταία περιοριστικά μέτρα που θα αρθούν, όμως δεν μπορούν να προεξοφλήσουν με βεβαιότητα πότε θα γίνει αυτό.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την αύξηση των καταθέσεων το Μάρτιο, που ξεπέρασε τα 1,1 δισ. ευρώ, τη συνεχή μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης ELA της Τράπεζας της Ελλάδος και τη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία, ανοίγει το δρόμο για νέες βελτιωτικές κινήσεις στο περιοριστικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα στην κίνηση των κεφαλαίων.

Οι τραπεζικές διοικήσεις εκτιμούν ότι το υπουργείο Οικονομικών, που είναι αρμόδιο για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, θα λάβει από την Φρανκφούρτη μέχρι τις αρχές του Ιουνίου το πράσινο φως για να προχωρήσει σε αλλαγές.

Σε αυτές θα περιλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση μία γενναία αύξηση των ορίων για εκτέλεση εισαγωγών, κι οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

Από εκεί και πέρα, αν υπάρξουν τροποποιήσεις στις συναλλαγές που αφορούν τους πολίτες, δηλαδή κατά βάση στο μηνιαίο όριο ανάληψης μετρητών, αυτές θα είναι συμβολικού χαρακτήρα, πχ. μία αύξηση των 2.300 ευρώ στα 2.500 ευρώ.

Ενδεχομένως, να υπάρξει μικρή αύξηση του ορίου αποστολής εμβασμάτων σε λογαριασμούς του εξωτερικού, που σήμερα ανέρχεται σε 2.000 ευρώ το δίμηνο.

Στόχος αυτών των περιορισμένης κλίμακας αλλαγών, εφόσον εγκριθούν από την ΕΚΤ, θα είναι να σταλεί το μήνυμα στους καταθέτες ότι το τραπεζικό σύστημα οδεύει με ταχείς ρυθμούς προς την κανονικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ