Αντίστροφη μέτρηση για τα stress test

Αντίστροφη μέτρηση για τα stress test

Το Σάββατο 5 Μαΐου είναι η ημερομηνία που θα ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα των stress tests, κάτι που οι διοικήσεις όλων των τραπεζών περιμένουν πώς και πώς, καθώς όλες έχουν περάσει τη δοκιμασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση το αποτέλεσμα στο δυσμενές σενάριο του stress test, η Alpha bank είναι πρώτη με βασικά κεφάλαια (core tier 1) στο δυσμενές σενάριο 9,6%, ακολουθεί η Εθνική με 6,9% , η Eurobank 6,8% και η Πειραιώς με 5,9%.

Η επιτυχία των stress tests αναμένεται -εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά- να συμβάλει σημαντικά και στην προσπάθεια της ήπιας εξόδου από το μνημόνιο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία τα επόμενα χρόνια, τόσο στο μέτωπο της δημοσιονομικής πειθαρχίας όσο και στην πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όμως, η δοκιμασία, των stress tests οδηγεί τις τράπεζες και σε νέες προκλήσεις ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο SSM το προσεχές διάστημα αναμένεται να ασκήσει εντονότερη πίεση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο προκειμένου να κλείσει το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ