Attica Bank: Που θα κατευθυνθούν τα χρήματα της αύξησης κεφαλαίου

Attica Bank: Που θα κατευθυνθούν τα χρήματα της αύξησης κεφαλαίου


Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου ως 197,97 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Αττικής.


Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας με προτεραιότητα την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών και την κάλυψη τυχόν αναγκών από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου ( IFRS 9).

Προτεραιότητα για την τράπεζα αποτελεί η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου ποσού 100,2 εκατ. ευρώ, χωρίς ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας να μειωθεί σε επίπεδα κάτω των αποδεκτών από τις Εποπτικές Αρχές.

Ακολουθεί η κάλυψη τυχόν αναγκών που θα προκύψουν από την εφαρμογή του IFRS 9. Η συνολική επιβάρυνση στα ίδια κεφάλαια της τράπεζας από το σχηματισμό προβλέψεων για αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου εκτιμάται ότι ανέρχεται μεταξύ 80 με 100 εκατ. ευρώ, πριν τον υπολογισμό της αναβαλλόμενης κερδοφορίας.

Η τράπεζα θα κάνει χρήση των μεταβατικών μέτρων 5ετίας για την επίπτωση στα εποπτικά της κεφάλαια.

Η τράπεζα προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους, σε αναλογία 4 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά.

Θα εκδοθούν και θα διατεθούν προς 0,30 ευρώ έκαστη, μέσω δημόσιας προσφοράς 659.902.228 νέες κοινές μετοχές. Η αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης θα γίνει με τη λήξη της αυριανής συνεδρίασης, ενώ στις 30 Απριλίου οι μετοχές της τράπεζας θα βρεθούν προσωρινά εκτός διαπραγμάτευσης, προκειμένου να γίνει η προσαρμογή για το reverse split και την αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης.

Στις 2 Μαΐου θα προσδιορισθούν οι δικαιούχοι της αύξησης κεφαλαίου και στις 3 Μαΐου θα πιστωθούν τα δικαιώματα προτίμησης στο ΣΤΑ, ώστε στις 4 Μαΐου να ξεκινήσει η επανέναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών και η έναρξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης.

Με βάση το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, τα δικαιώματα θα διαπραγματεύονται και στη συνεδρίαση της 15ης Μαΐου, ενώ στις 18 Μαΐου θα λήξει η περίοδος άσκησης και στις 21 Μαΐου θα ανακοινωθεί το ποσό που άντλησε η τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ