Τελευταία... κλήση από τις τράπεζες στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Πρόσκληση να "περάσουν για την υπόθεσή τους" πριν προχωρήσει η πώληση των κόκκινων δανείων στα funds

Τελευταία... κλήση από τις τράπεζες στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Τελευταία ευκαιρία για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους έχουν όσοι δανειολήπτες γίνονται αποδέκτες των επιστολών που στέλνουν μαζικά οι τράπεζες ενόψει της πώλησης πακέτων «κόκκινων» δανείων. Ενόψει των επικείμενων πωλήσεων ανεξασφάλιστων NPLs, οφειλέτες με χρέη από καταναλωτικά δάνεια, κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών, θα λάβουν τα τελευταία ειδοποιητήρια εντός των ημερών από τις τράπεζες.

Πρόκειται για ειδοποιητήρια που αφορούν σε δάνεια καταναλωτικής πίστης χωρίς εξασφαλίσεις, τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση ετών, από πολύ παλιά μέχρι και λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Με τις επιστολές τους προς τους οφειλέτες, οι τράπεζες θα ενημερώνουν ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε πώληση των δανείων τους σε funds και θα τους καλούν να προσέλθουν για ευνοϊκή ρύθμιση της οφειλής τους, συμπεριλαμβανομένης γενναίας άφεσης χρέους.

Μέχρι στιγμής οι δανειολήπτες δεν απαντούν ούτε στις επιστολές, ούτε στις τηλεφωνικές κλήσεις των τραπεζών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 500.000 δανειολήπτες έχουν λάβει τους τελευταίους μήνες ή πρόκειται να λάβουν το προσεχές διάστημα σχετική επιστολή, μέσω της οποίας καλούνται να εξοφλήσουν μικρό μέρος της αρχικής τους οφειλής, επωφελούμενοι από γενναίο «κούρεμα», που ξεκινάει από 70% του αρχικού κεφαλαίου και φθάνει μέχρι και το 95%.

Οι τράπεζες, με βάση τους κανόνες της Τράπεζας της Ελλάδος, στέλνουν επιστολές με τις οποίες καλούν τους πελάτες να προσέλθουν για ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους συμπεριλαμβανομένου του «κουρέματος» χρέους.

Με τις επιστολές, οι δανειολήπτες καλούνται να ρυθμίσουν στο «παρά πέντε» την οφειλή τους και πριν το δάνειό τους πωληθεί σε fund του εξωτερικού. Στην περίπτωση που ο πελάτης δεν ανταποκριθεί και το δάνειο πωληθεί σε fund, τότε δεν υπάρχει περιθώριο ρυθμίσεων.

Το fund στην συνέχεια μπορεί να απαιτεί όλο το ποσό και δεν μπαίνει για παράδειγμα σε διαδικασία συνεργασίας ή κουρέματος. Το χρονικό περιθώριο που έχουν οι πελάτες για να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν υπερβαίνει διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

Συνολικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να μεταβιβάσουν σε ξένα funds κόκκινα δάνεια άνω των 10 δισ. ευρώ, καλύπτοντας σχεδόν τον στόχο για πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που έχει θέσει ο SSM.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ