Μια τράπεζα ανοιχτή 24 ώρες το… 24ωρο

Το e-banking είναι ένας εύκολος τρόπος να ενημερώνεσαι για τις τραπεζικές σου συναλλαγές, να πραγματοποιείς πληρωμές χωρίς να «στέκεσαι» στην ουρά

Μια τράπεζα ανοιχτή 24 ώρες το… 24ωρο

 


Μία βεντάλια τραπεζικών συναλλαγών, από την πιο απλή έως την πιο δύσκολη, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία σε κατάστημα, έχει στη διάθεσή του ο χρήστης του e-banking, από τη στιγμή που αρχίζει να σερφάρει με ασφάλεια στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

Οι διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων σιγά – σιγά καταργούν τα γκισέ στις τράπεζες και εκσυγχρονίζουν την πλειονότητα των ΑΤΜ τους, ώστε να υποστηρίζουν συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, οποτεδήποτε, είτε πρόκειται για αργία ή για εργάσιμη ημέρα.

Πρόκειται για μια αναγκαία μετάβαση σε ένα περισσότερο ηλεκτρονικό και παραγωγικότερο για τα πιστωτικά ιδρύματα μοντέλο, το οποίο δεν υπαγορεύεται μόνο από τις δεσμεύσεις έναντι του επόπτη τους για μείωση του κόστους λειτουργίας, αλλά και από την ανάγκη να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο νέο ψηφιακό περιβάλλον που έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται.

Μέσα στο 2019 αναμένεται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα οι πρώτες ψηφιακές τράπεζες, με καταστήματα μπουτίκ που θα υπόσχονται ποιοτικότερες και πιο ελκυστικές τιμολογιακά υπηρεσίες σε όσους τις προτιμήσουν.

Ταυτόχρονα, όσο θα πλησιάζουμε προς την πλήρη κατάργηση των capital controls, νέοι παίκτες θα αρχίσουν να δραστηριοποιούνται σε πρώτη φάση στον τομέα των πληρωμών και σε δεύτερο χρόνο στην παροχή χρηματοοικονομικών εργαλείων αποκλειστικά μέσω online καναλιών.

Την ίδια στιγμή, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αύξηση της χρήσης των καρτών μετά την επιβολή των capital controls. Σύμφωνα με στοιχεία που παρoυσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο, το 2017 ο τζίρος με πλαστικό χρήμα σημείωσε αύξηση 40% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας στο επίπεδο-ρεκόρ των 26,5 δισ. ευρώ.

Πολύ σημαντικό θεωρούν οι τράπεζες το γεγονός ότι οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τις κάρτες τους σε όλο και περισσότερες συναλλαγές χαμηλής αξίας. Συγκεκριμένα, στο α’ τρίμηνο του 2018 η μέση αξία ανά πληρωμή με χρεωστικές κάρτες υποχώρησε στα 35 ευρώ από 48 ευρώ το 2015, ενώ με πιστωτικές κάρτες διαμορφώθηκε στα 59 ευρώ από 72 ευρώ πριν από τρία χρόνια.

Σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά και η διεύρυνση του δικτύου τερματικών αποδοχής καρτών, ειδικά μετά τη ψήφιση της νομοθεσίας με την οποία υποχρεώνονται οι περισσότεροι επαγγελματίες να επιτρέπουν στους πελάτες τους να πληρώνουν με κάρτα. Στα τέλη του 2017 εκτιμάται ότι είχαν εγκατασταθεί 650.000 POS από 210.000 το 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ