«Κόκκινα» δάνεια 13 δισ. θα πωλήσουν φέτος οι τράπεζες

«Κόκκινα» δάνεια 13 δισ. θα πωλήσουν φέτος οι τράπεζες


Μη εξυπηρετούμενα δάνεια 13 δισ. ευρώ δρομολογούν προς πώληση εντός του τρέχοντος έτους οι τράπεζες, μπαίνοντας και στις δύσκολες πωλήσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs) με εξασφαλίσεις σε ακίνητα.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να αλλάξουν χέρια «κόκκινα» δάνεια, καταναλωτικά, αλλά και επιχειρηματικά, ύψους άνω των πέντε δισ. ευρώ.

Νέοι δικαιούχοι θα είναι τα ξένα fund, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει να «σκανάρουν» την επίμαχη αγορά. Οι τράπεζες, άλλωστε, έχουν δεσμευθεί να εισπράξουν περί τα 11,6 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιουνίου 2017-Δεκεμβρίου 2019.

Πέρα από τη Eurobank, που ήταν η πρώτη η οποία ολοκλήρωσε την πώληση 1,5 δισ. ευρώ προβληματικών καταναλωτικών δανείων και δη στο 3% της ονομαστικής τους αξίας, σειρά έχει η Πειραιώς, η οποία έχει δεσμευθεί να βγάλει προς πώληση δύο πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων -έχουν γίνει οι σχετικές ενέργειες- αξίας δύο δισ. ευρώ.

Στα 2,5 δισ. ευρώ ανέρχεται η ονομαστική αξία του προς πώληση χαρτοφυλακίου της Alpha Bank, ενώ η Εθνική Τράπεζα πουλά κόκκινα δάνεια ύψους δύο δισ. ευρώ.

Οσον αφορά στα στεγαστικά, η πρόθεση των τραπεζών να μην προχωρήσουν -τουλάχιστον άμεσα- σε πωλήσεις δεν αναιρεί το γεγονός ότι από τις αρχές του χρόνου έπαυσε και τύποις να ισχύει η όποια προστασία για ακίνητα αξίας έως 140.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ