Πουλάει δάνεια 1 δισ. η Εθνική Τράπεζα

Δάνεια μικρών επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σχεδιάζει να πουλήσει η τράπεζα

Πουλάει δάνεια 1 δισ. η Εθνική Τράπεζα

Σε συνολικές χορηγήσεις 3 δισ. ευρώ, 50% νέα δάνεια και 50% roll over υφιστάμενων δανείων προχωρά για την τριετία 2018-2020 η Εθνική Τράπεζα, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2018 θα προχωρήσει στην πώληση ενός νέου πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρών επιχειρήσεων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, τα οποία φέρουν εξασφαλίσεις.

Σε σχέση με τα επικείμενα stress tests, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας από την πρώτη ανάγνωσή τους, δεν ανησυχεί για το αποτέλεσμά τους.

Με βάση τις εσωτερικές ασκήσεις που θα «τρέξει» τις επόμενες 1 - 2 εβδομάδες θα μπορεί να διατυπώσει ασφαλέστερες εκτιμήσεις.

Αναφορικά με τις πωλήσεις κόκκινων δανείων σε τρίτους, η διοίκηση του ομίλου θα έχει ολοκληρώσει τη μεταβίβαση ενός χαρτοφυλακίου οφειλών καταναλωτικής πίστης και μικρομεσαίων επχειρήσεων ύψους 3 δισ. ευρώ μέχρι και το Μάρτιο.

Θα ακολουθήσει, σύμφωνα με το σχεδιασμό, η πώληση ενός χαρτοφυλακίου δανείων με εξασφαλίσεις που έχουν δοθεί προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, της τάξης των 1 δισ. ευρώ.

Η συναλλαγή αυτή προγραμματίζεται για το ερχόμενο φθινόπωρο. Με την ολοκλήρωση αυτών των ενεργειών, η Εθνική Τράπεζα θα υπερκαλύψει το στόχο της για τη φετινή χρονιά στις ρευστοποιήσεις δανείων κατά 1 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα με στόχο την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού της κόστους και την ανανέωση του στελεχιακού της δυναμικού, θα προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 300 περίπου ατόμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ