Πουλάει «κόκκινα» δάνεια η τράπεζα Πειραιώς

Πουλάει «κόκκινα» δάνεια η τράπεζα Πειραιώς

Στην πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ύψους 2,3 δις ευρώ προχωράει η τράπεζα Πειραιώς, παίρνοντας τη σκυτάλη των πωλήσεων, μετά τη Eurobank, την Εθνική τράπεζα και την Alpha Bank.

Η διαδικασία ξεκίνησε για τους υποψήφιους επενδυτές με το άνοιγμα των virtual data rooms και στόχο στις 23 Φεβρουαρίου να υπάρξουν οι μη δεσμευτικές προσφορές. Η ονομαστική αξία των δανείων που θα πωληθούν, δηλαδή χωρίς τους συμβατικούς τόκους και τους τόκους υπερημερίας, διαμορφώνεται στο 1,1 δισ. ευρώ και η μέση οφειλή ανά δάνειο είναι 11.000 ευρώ.

Οι οφειλέτες στους οποίους η τράπεζα αναμένεται να απευθύνει και πρόταση για «κούρεμα» οφειλής σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής, είναι περίπου 130.000 και προέρχονται κατά κύριο από την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και από τις άλλες τράπεζες, τις οποίες ο όμιλος έχει απορροφήσει τα τελευταία χρόνια.

Οι πωλήσεις κόκκινων δανείων αποτελούν βασική στρατηγική των τραπεζών στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και ήδη εκτός από την Τράπεζα Πειραιώς σε αντίστοιχες κινήσεις προχωρούν η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα. Συνολικά οι πωλήσεις έως τα τέλη του 2019 θα φτάσουν τα 11,5 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ