Σε πώληση «κόκκινων» δανείων προχωρά η ΕΤΕ

Στο πακέτο καταναλωτικά, κάρτες και δάνεια μικρών επιχειρήσεων

Σε πώληση «κόκκινων» δανείων προχωρά η ΕΤΕ

Μετά τις Eurobank και Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα προχωρά στην πώληση χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς εξασφαλίσεις ονομαστικής αξίας 2 δισ. Ευρώ.

Το project με την επωνυμία "Earth" περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 200.000 δανειοληπτών, τα οποία δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις. Πρόκειται για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια (σ.σ. περίπου 1,1 δισ.), κάρτες (σ.σ. περίπου 0,5 δισ. ευρώ) καθώς και δάνεια που είχαν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις(κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες), ύψους περίπου 0,4 δισ. ευρώ.

Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους είναι τα επτά χρόνια.
Σημειώνεται ότι η τράπεζα, ως όφειλε, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας, έχει στείλει στους δανειολήπτες επιστολές με τις οποίες προτείνει οριστική διευθέτηση του δανείου. Οι οφειλές όσων ανταποκρίθηκαν εξαιρέθηκαν από το προς πώληση χαρτοφυλάκιο.


Σύμβουλος πώλησης του χαρτοφυλακίου NPLs είναι η Morgan Stanley, η οποία απέστειλε πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές να συνάψουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας για να ξεκινήσει η διαδικασία του due diligence. Οι μη δεσμευτικές προσφορές εκτιμάται ότι θα υποβληθούν Μάρτιο – Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ