«Γλυκαίνουν» τους κακοπληρωτές με νέες ρυθμίσεις δανείων

Με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων

«Γλυκαίνουν» τους κακοπληρωτές με νέες ρυθμίσεις δανείων

Σε ρυθμίσεις των εκκερεμών υποθέσεων που λιμνάζουν στα δικαστήρια προχωρούν οι τράπεζες με μπούσουλα τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, και οι οποίες καταλήγουν σε γενναία «κουρέματα» οφειλών.
Ο διακανονισμός θα επιδιωχθεί να γίνει εξωδικαστικά και συγκεκριμένα προτού η υπόθεση φθάσει στο δικαστήριο, ενώ για πρώτη φορά οι τράπεζες θα δράσουν συλλογικά, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο δανεισμός αυτών που έχουν οφειλές σε περισσότερες από μία τράπεζα. Πρόκειται για την πλειονότητα των υποθέσεων που εκδικάζονται στα Ειρηνοδικεία στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, στον οποίο προσφεύγουν κατά κύριο λόγο οφειλέτες με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια σε δύο ή περισσότερες τράπεζες. Η πρακτική αυτή, που συμφωνήθηκε από κοινού με τις τράπεζες, δεν έχει στόχο μόνο την επίσπευση των υποθέσεων και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση θα είναι η συνεργασία του δανειολήπτη, η οποία θα πρέπει να αποδεικνύεται και από τη διάθεσή του να προσκομίσει όλα τα αναγκαία έγγραφα που να πιστοποιούν την περιουσιακή και την εισοδηματική του κατάσταση. Η διαδικασία δεν θα διαφέρει από αυτήν που ακολουθείται στο δικαστήρια, τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν σκληρύνει τη στάση τους απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Την ίδια στιγμή, αλλαγές στο νόμο ζητούν οι τράπεζες προκειμένου να ξεχωρίσουν τους στρατηγικά κακοπληρωτές από εκείνους που πληρούν τα κριτήρια και έχουν πραγματικά ανάγκη.

Εδώ και μια πενταετία ο «περίφημος» νόμος Κατσέλη αποτελεί «καταφύγιο» δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών που θέλουν να προστατεύσουν την κατοικίας τους από πλειστηριασμούς αλλά και να «παγώνουν» την εξόφληση των στεγαστικών δανείων τους.

Με τις αλλαγές που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκά ότι θα κάνει τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να λειτουργήσει καλύτερα και πιο δίκαια για τους έχοντες πραγματική ανάγκη δικαστικής ρύθμισης των οφειλών τους.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το ένα τρίτο από τις 150.000 που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη κατορθώνει, με διάφορες μεθόδους και πάντα αξιοποιώντας τα «παραθυράκια» του νόμου, να κερδίζει χρόνο και να αποφεύγει τις υποχρεώσεις του. Ενδεικτικο είναι το γεγονός ότι περί τους 20.000 δανειολήπτες υποβάλλουν αίτηση και στη συνέχεια παραιτούνται αυτής.

Οι αλλαγές που προωθούν αποσκοπούν από την μία πλευρά στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και από την άλλη στην απομάκρυνση των στρατηγικά κακοπληρωτών που βρίσκονται κάτω από το δίχτυ προστασίας που προσφέρει ο νόμος για τα υπερχεωμένα νοικοκυριά.

Έτσι, οι αλλαγές, μεταξύ άλλων, αφορούν: α. στον περιορισμό των αιτήσεων που εκκρεμούν προς εκδίκαση όπου σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η δικάσιμος έχει οριστεί το 2030 και β. στην αποτροπή του φαινομένου το δάνειο μετά τη ρύθμιση που δίνει το Δικαστήριο να ξανακοκκινίσει, ωστόσο ο δανειολήπτης συνεχίζει να προστατεύεται για όσα χρόνια (σ.σ. συνήθως δέκα) έχει αποφανθεί η ρύθμιση του δικαστηρίου.

Μετά την απόφαση του Ειρηνοδικείου που προβλέπει «κούρεμα» τμήματος της οφειλής και συγκεκριμένο, χαμηλού ύψους δοσολόγιο για 10 χρόνια, σημαντικός αριθμός δανειοληπτών πληρώνει 2 ή 3 μήνες και μετά σταματά την αποπληρωμή, με αποτέλεσμα το δάνειο να γίνεται το δάνει εκ νέου «κόκκινο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ