Moody's: Θετική για τη Eurobank η μείωση των κόκκινων δανείων

Moody's: Θετική για τη Eurobank η μείωση των κόκκινων δανείων

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο της Eurobank, τα NPEs θα μειωθούν κατά 400 εκατ. ευρώ επιπλέον στο τέλος της φετινής χρονιάς και στο τέλος του 2019 σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο της, περιορίζοντας το απόθεμα των NPEs στα 12,1 δισ. ευρώ.

Η αναθεώρηση προς τα κάτω από την Eurobank του στόχου για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (non-performing exposures, NPEs) είναι θετική για την πιστοληπτική αξιολόγησή της, αναφέρει ο οίκος Moody's σε σημερινή έκθεσή του (Credit Outlook).
Στις 16 Νοεμβρίου, η Eurobank ανακοίνωσε τα αποτελέσματα 9μήνου 2017 και μία μεγαλύτερη μείωση των NPEs, όπως συμφωνήθηκε με τις ρυθμιστικές Αρχές.

«Το χαμηλότερο επίπεδο των NPEs, που πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτύχει η τράπεζα, είναι θετικό για την πιστοληπτική αξιολόγησή της (credit positive), επειδή θα μειώσει τους καθοδικούς κινδύνους για το αξιόχρεο και θα εντείνει τις προσπάθειες να ομαλοποιήσει τον ισολογισμό της με περαιτέρω βελτιώσεις της ποιότητας του ενεργητικού της και τον εξορθολογισμό του με πωλήσεις δανείων και ρευστοποιήσεις», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας: «Η μείωση των NPEs της Eurobank, όπως και των άλλων ελληνικών τραπεζών, παραμένει βασική προτεραιότητα στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των εγχώριων καταθετών και την αξιοπιστία της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές».

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο της Eurobank, τα NPEs θα μειωθούν κατά 400 εκατ. ευρώ επιπλέον στο τέλος της φετινής χρονιάς και στο τέλος του 2019 σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο της, περιορίζοντας το απόθεμα των NPEs στα 12,1 δισ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Eurobank ανακοίνωσε ένα υπόλοιπο NPEs ύψους 19,4 δισ. ευρώ έναντι 20,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016.

Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους στόχους, η τράπεζα στοχεύει σε μία περαιτέρω μείωση των NPEs της κατά 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017, κυρίως με την πώληση που έκανε τον Οκτώβριο μη εξυπηρετούμενων ακάλυπτων καταναλωτικών δανείων, αλλά και με διαγραφές και θεραπεία (σ.σ. ρύθμιση) δανείων της και σε (μικρότερη έκταση) με ρευστοποιήσεις ενεχύρων.

«Αναμένουμε ότι η Eurobank θα υπεραποδώσει οριακά σε σχέση με τους στόχους της για το 2017, λόγω της πώλησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ακάλυπτων καταναλωτικών δανείων τον Οκτώβριο του 2017, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στην Intrum Justitia, που είναι μία κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία αγοράς χρέους», σημειώνει ο Moody's. «Η Eurobank στοχεύει σε μία παραπλήσια συναλλαγή το 2018 για να μειώσει το υπόλοιπο των NPEs της, ενώ η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών της χώρας θα επιτρέψει την περαιτέρω θεραπεία δανείων μέσω αναδιαρθρώσεων», προσθέτει ο οίκος.

Ο οίκος αναφέρει ότι σήμερα τα NPEs της Eurobank βρίσκονται στο ανώτερο άκρο των αξιολογούμενων τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο, «αλλά είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των τοπικών τραπεζών». Σημειώνει, επίσης, ότι «τα νομοθετικά μέρα που εφαρμόσθηκαν νωρίτερα το 2017, όπως οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για κατασχεμένες περιουσίες και η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών για μικρές επιχειρήσεις, πρέπει να υλοποιηθούν πλήρως και να παράγουν σημαντικά αποτελέσματα, αν και η δυναμική είναι πιθανόν να αυξηθεί το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ