Γιατί τα stress test προβληματίζουν τις ελληνικές τράπεζες

Ο ρόλος του ΔΝΤ στο τραπεζικό σύστημα

Γιατί τα stress test προβληματίζουν τις ελληνικές τράπεζες

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό στις διοικήσεις των τραπεζών προκαλεί η επίσπευση των stress test για τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Στα μέσα Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες χωρίς βέβαια να αλλάζει ο στόχος ολοκλήρωσής τους εντός του Μαΐου.

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών από τον SSM τον Φεβρουάριο του 2018 θα πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα στοιχεία στα λεπτομερή υποδείγματα που θα λάβουν προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία. Η μικρή επιτάχυνση αποφασίστηκε προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η άσκηση θα ολοκληρωθεί εντός Μαΐου.

Για τις εγχώριες τράπεζες τα stress test θα ολοκληρωθούν πριν από την αντίστοιχη πανευρωπαϊκή λόγω της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο, προκειμένου να ικανοποιηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θέλει να υπάρχει χρόνος για πιθανή ανακεφαλαιοποίηση πριν λήξει το πρόγραμμα της Ελλάδας και χαθούν τα 10 δισ. ευρώ, που έχουν μείνει στην άκρη για αυτό το σκοπό.

Οι επόμενοι μήνες, έως ότου αρχίσει το stress test και αποσαφηνιστούν οι όροι, θα είναι διάστημα μεγάλης αβεβαιότητας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί κύκλοι στο in.gr είναι το γεγονός ότι από τα μέσα Ιουλίου που έχει αρχίζει η κόντρα ΔΝΤ και ΕΚΤ για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών ο τραπεζικός κλάδος έχει υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 30% (σ.σ. μέσα Ιουλίου βρισκόταν στις 1.132 μονάδες και σήμερα στις 802,4 μονάδες.)

Από την άλλη πλευρά, η Goldman Sachs σε έκθεση εκτιμάει ότι η επιτάχυνση των stress test αυξάνει τις πιέσεις προς τις τράπεζες να δείξουν την ικανότητά τους να χειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια.

Υπενθυμίζεται πως για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες η διαδικασία θα είναι πιο αργή με τα αποτελέσματα να έχουν προγραμματιστεί να ανακοινωθούν το Νοέμβριο του 2018.
Να σημειωθεί ότι «αχίλλειος πτέρνα» στη φερεγγυότητα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας είναι ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. Στα τέλη του πρώτου εξάμηνου του 2017, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 72,8 δισ. ευρώ, δηλαδή δεν μειώθηκαν στα 72,4 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος που είχε τεθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και συγκεκριμένα με τον SSM. Από την αρχή της κρίσης το 2010, οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει τρεις φορές στην ανακεφαλαιοποίησή τους.
Οι εκτιμήσεις

Σε πρόσφατη έκθεση της η HSBC διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα τεστ αντοχής και δεν θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, ενώ η αβεβαιότητα θα υποχωρήσει σταδιακά.

Οι συστημικές τράπεζες θα αναγκαστούν να λάβουν δραστικά μέτρα για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων προκειμένου να εκπληρώσουν τους στόχους του SSΜ, αλλά αυτό θα έχει μεγάλο κόστος για τις ίδιες, σημειώνει ο τραπεζικός κολοσσός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ