Σε ποιες επιχειρήσεις χορηγούν δάνεια οι τράπεζες

Άνοιξε για τα καλά η κάνουλα της ρευστότητας

Σε ποιες επιχειρήσεις χορηγούν δάνεια οι τράπεζες

Την κάνουλα της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να αναμένεται η απρόσκοπτη χορήγηση δανείων από το 2018 και μετά έχουν ανοίξει οι τράπεζες.

Τα πιστωτικά ιδρύματα, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να δανειοδοτήσουν επιχειρήσεις με σοβαρό management, υψηλές ταμειακές ροές και προοπτικές κερδοφορίας. Σε πελάτες με αυτά τα χαρακτηριστικά, το κόστος δανεισμού για μεσαία και μεγάλα σχήματα έχει υποχωρήσει σημαντικά, καθώς κινείται κατά μέσο όρο στο 3,5% - 4%.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η χρονιά αναμένεται να κλείσει αρκετά πάνω από τις αρχικές προβλέψεις των τραπεζών, όσον αφορά τις νέες δανειοδοτήσεις, καθώς αιτήθηκαν χρηματοδότησης αρκετοί πελάτες με ικανοποιητική πιστοληπτική ικανότητα.

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των ιδρυμάτων αναμένεται για τα επόμενα χρόνια να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων τους. Επίσης η παροχή κεφαλαίων κίνησης θα είναι σημαντικό κομμάτι για τις επιχειρήσεις, αφού έτσι θα μπορέσουν να προωθήσουν τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό.

Σημειώνεται επίσης πως και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο θα χρειαστούν την παροχή δανείων, ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τα έργα του νέου ΕΣΠΑ. Οι τράπεζες έχουν κατανοήσει πως οι επιχειρήσεις αποτελούν το σημείο έναρξης για την αποπληρωμή των κόκκινων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Μιλούν τα νούμερα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, τους τελευταίους μήνες το μέσο κόστος για νέα δάνεια ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται στα επίπεδα του 4% περίπου. Αντίστοιχα, στις χορηγήσεις από 250.000 έως 1 εκατ. ευρώ φτάνει το 4,90%, ενώ για μικρότερα ποσά το 5,30% περίπου. Από την άλλη πλευρά, στους ελεύθερους επαγγελματίες τα μέσα επιτόκια ξεπερνούν το 7%.

Το υπόλοιπο των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο του 2017, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016, ενώ και οι πιστώσεις προς τις μη -χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν οριακά κατά 0,1%, σε ετήσια βάση, από μείωση κατά 0,2% τον Αύγουστο του 2017.

Ο ρυθμός μεταβολής των πιστώσεων προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν οριακά θετικός και διαμορφώθηκε σε 0,2%, σε ετήσια βάση, από μείωση 0,2% τον Αύγουστο του 2017.

Όσον αφορά στην εξέλιξη των δανείων προς επιχειρήσεις ανά κλάδο δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, σημείωσαν αύξηση οι πιστώσεις σε επιχειρήσεις κλάδων, όπως το Εμπόριο, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία, η Ενέργεια, οι Αποθηκεύσεις & Μεταφορές (πλην Ναυτιλίας), η Διαχείριση της Ακίνητης Περιουσίας και οι Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις.
Αντίθετα αρνητικός παραμένει ο ρυθμός μεταβολής των χορηγήσεων σε κλάδους όπως η Γεωργία, η Βιομηχανία και οι Κατασκευές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ