Γιατί θέλουν να αλλάξουν το νόμο Κατσέλη

Το σχέδιο κυβέρνησης και τραπεζών

Γιατί θέλουν να αλλάξουν το νόμο Κατσέλη

Ριζικές αλλαγές στο νόμο Κατσέλη ζητούν οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να ωφεληθούν οι πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη και να αποκαλυφθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που έχουν βρει καταφύγιο στον νόμο.

Βασικός στόχος τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και των τραπεζών είναι να περιορίσουν την παρατηρούμενη τελευταία σημαντική αύξηση απορρίψεων των αιτήσεων δανειοληπτών για ένταξη στο λεγόμενο νόμο Κατσέλη.


Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει ετοιμάσει σχέδιο βελτιωτικών αλλαγών του νόμου 3896/2010 που θα περιορίσουν τον αριθμό των 150.000 αιτήσεων που εκκρεμούν προς εκδίκαση και παράλληλα οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα ενεργητικής διαχείρισης για το 18% με 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων (19 - 20 δισ. ευρώ), που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς νομικής προστασίας.

Επιπλέον η μηνιαία καταβολή που υποχρεούται να πληρώνει ο οφειλέτης μέχρι την εκδίκαση της αίτησης και η οποία σήμερα προσδιορίζεται στο 10% της δόσης με ελάχιστο ποσό τα 40 ευρώ, θα υπολογίζεται πλέον με βάση τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» και την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του κάθε οφειλέτη, ανάλογα με το προφίλ του.

Οι τραπεζίτες ζητούν να θεσπιστεί η εξωδικαστική διευθέτηση -στη λογική του εξωδικαστικού συμβιβασμού- για όλες τις αιτήσεις που δεν θα έχουν εκδικαστεί μέχρι την τροποποίηση του νόμου και όχι όσες θα υποβληθούν μετά την ψήφιση.

Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη δάνεια 20 δισ. ευρώ εκ των οποίων 95% είναι στεγαστικά και καταναλωτικά και το 5% επαγγελματικά. Πρόκειται για δάνεια που αντιπροσωπεύουν το 20% των Κόκκινων δανείων που ανέρχονται στα 110 δισ. ευρώ. Κατά την Ελληνική Ένωση Τραπεζών το 25% των δανείων που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη αφορά δάνεια «μπαταχτσήδων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ