Τι «ψάχνει» ο SSM στις τράπεζες

Ποιες τράπεζες μπαίνουν τώρα στο «στόχαστρο» του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού

Τι «ψάχνει» ο SSM στις τράπεζες

Στο «στόχαστρο» του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) θα μπουν τις επόμενες ημέρες τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

Τη «σκυτάλη» από την Εθνική τράπεζα και την Alpha Bank θα πάρουν η Eurobank καθώς και η τράπεζα Πειραιώς. Τα στελέχη της Ευρωπαικής εποπτικής αρχής «ξετινάζουν» τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και συγκεκριμένα τα δανειακά χαρτοφυλάκια σε έναν έλεγχο που πραγματοποιείται σε όλη την Ευρώπη.

Ο SSM μέσα από αυτούς του ελέγχους επιδιώκει να καταλήξει σε ένα συνολικό πόρισμα σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών και τη δυνατότητα ανάκτησης οφειλών από αυτά, εν όψει των stress tests της ερχόμενης χρονιάς, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο ενώ θα καθορίσουν το αν οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση όπως υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Οι έλεγχοι του SSM επικεντρώνονται στο να διαπιστωθεί αν έχει οριστεί σωστά η περίμετρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, μέσω της εξέτασης του συνόλου του υπολοίπου χορηγήσεων, καθώς και το αν οι τράπεζες έχουν προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες για να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, με το βλέμμα στη διετία 2018-2019, όταν και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που θα πρέπει να επιτύχουν είναι πολύ μεγαλύτερη, ξεπερνώντας τα 30 δισ. ευρώ.

Στο «μικροσκόπιο» του SSM μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός φακέλων, με στόχευση στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, όπου ερευνώνται αναλυτικά όλα τα στοιχεία, από το πώς εγκρίθηκε η χορήγησή τους μέχρι το πώς αποτιμώνται σήμερα τα ενέχυρά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ