Οι τράπεζες κλείνουν υποκαταστήματα, μειώνουν το προσωπικό τους

Το σχέδιο των διοικήσεων

Οι τράπεζες κλείνουν υποκαταστήματα, μειώνουν το προσωπικό τους

Νέα μείωση στο προσωπικό τους ετοιμάζουν πυρετωδώς οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αρχής γενομένης από το πρώτο εξάμηνο του 2018. Πρόκειται για απόφαση που θα εξυπηρετηθεί με πιο δραστικού χαρακτήρα λύσεις και όχι με τα γνωστά προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της επόμενης διετίας το προσωπικό των τραπεζών αναμένεται να μειωθεί κατά 3.500-4.000 άτομα, με απώτερο στόχο την αποχώρηση 10.000 υπαλλήλων έως το 2020. Πίεση για περαιτέρω μείωση των εργαζομένων, αλλά και συρρίκνωση του δικτύου δέχονται οι διοικήσεις των τραπεζών και από τα ξένα funds που έχουν τοποθετηθεί στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Οι περικοπές που σχεδιάζουν οι τράπεζες ξεπερνούν κατά πολύ τους στόχους που είχαν τεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης που είχαν συμφωνηθεί με την Κομισιόν μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις και ήδη οι περισσότερες τράπεζες έχουν επιτύχει τους στόχους.

Από το 2008 έως σήμερα, το προσωπικό των τραπεζικών ομίλων έχει μειωθεί στα 41.000 από 64.000 άτομα, ενώ τα καταστήματα περιορίσθηκαν στα 2.000 από περίπου 4.000.

Επιπλέον, οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν δραστικά το μοντέλο λειτουργίας των τραπεζών. Το mobile banking και το Ιnternet banking καθιστούν περιττά τα εκτεταμένα δίκτυα καταστημάτων, όπως αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 2000, καθώς ολοένα και περισσότεροι πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά.

Και μέσα σε όλα αυτά το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι το δυσκολότερο τρίμηνο της φετινής χρήσης, για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που θα πρέπει να καταφέρουν τους στόχους που δεν έπιασαν το εννεάμηνο που πέρασε.
Σαφής η «επιταγή» του SSM, του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού που τις ελέγχει εκ μέρους της ΕΚΤ και της ΕΕ, είναι να κλείσουν τα όποια ανοιχτά μέτωπα, στο χώρο των κόκκινων δανείων. Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες περιμένουν το τελικό στήσιμο της πλατφόρμας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις και στις παραδοσιακές δημοπρασίες πλειστηριασμών λόγω απεργίας μέχρι προσφάτως των συμβολαιογράφων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ