Μετά τον ELA, επόμενος σταθμός το QE

Ποιοι είναι οι στόχοι των τραπεζικών ιδρυμάτων

Μετά τον ELA, επόμενος σταθμός το QE

 

Η αντίστροφη μέτρηση για απεξάρτηση των τραπεζών από την ακριβή χρηματοδότηση του ELA έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 18 μηνών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία στα 33,6 δισ. ευρώ μειώθηκε το ανώτατο ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) των ελληνικών τραπεζών, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ υιοθέτησε σχετική πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 300 εκατ. ευρώ «αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται βελτίωση στη ρευστότητα των τραπεζών, η οποία οφείλεται τόσο στην απομείωση των επενδύσεων στα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη, όσο και στη φθηνή χρηματοδότηση μέσω Repos, σε συνδυασμό και με τη δειλή ανάκαμψη των καταθέσεων.

Η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA ήταν απόρροια της κορύφωσης της κρίσης και της ρήξης με τους δανειστές τον Φεβρουάριο του 2015, όταν η ΕΚΤ διέκοψε την πρόσβασή τους στη φθηνή χρηματοδότηση. Η κεντρική τράπεζα ήρε το waiver που επέτρεπε στα ελληνικά ιδρύματα να δανείζονται προσκομίζοντας ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν επενδυτικού βαθμού (investment grade).

Τον Ιούνιο του 2016, η ΕΚΤ επανέφερε το waiver για τις ελληνικές τράπεζες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ένταξη της χώρας στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης QE. Αυτό, όμως, δεν συνέβη ποτέ, καθώς η Φρανκφούρτη θέτει ως προϋπόθεση την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Επόμενο ορόσημο θεωρείται για κυβέρνηση και τράπεζες η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης –ιδανικά στα τέλη του έτους– που αναμένεται να προλειάνει το έδαφος για μια απόφαση των δανειστών σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. Σε αυτή την περίπτωση, και πριν αποσύρει η ΕΚΤ το QE, θα ανοίξει επιτέλους για τις ελληνικές τράπεζες η πόρτα της φθηνής χρηματοδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ