Κάνουν «τσεκ» στις τράπεζες οι δανειστές

«Κόκκινα δάνεια και κεφαλαιακή κατάσταση στο «μενού των θεσμών

Κάνουν «τσεκ» στις τράπεζες οι δανειστές

Στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αλλά και στην κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών είναι στραμμένα τα βλέμματα των θεσμών.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στη μάχη των τραπεζών με τα «κόκκινα» δάνεια αναδεικνύονται τα στεγαστικά.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Ιούνιο, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPΕs) στη στεγαστική πίστη ανέρχονταν σε 27,8 δισ. ευρώ, από 27 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος, σημειώνοντας απόκλιση 800 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) στα στεγαστικά διαμορφώθηκαν στα 21,1 δισ. ευρώ, από 20,2 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για τον Ιούνιο 2017. Μικρότερες αποκλίσεις παρουσιάζουν τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ ξεπέρασε τους στόχους η συρρίκνωση που επιτεύχθηκε στα επιχειρηματικά δάνεια.

Στην κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έχουν προέκταση οι προβληματισμοί γύρω από τα «κόκκινα» δάνεια. Υπενθυμίζεται ότι ενόψει των πανευρωπαϊκών stress test της ΕΚΤ την ερχόμενη άνοιξη, ο SSM έχει ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους στα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank. Τέλη Οκτωβρίου με αρχες αρχές Νοεμβρίου οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στα χαρτοφυλάκια της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Και μέσα σε όλα αυτά με υπερδιπλάσια ταχύτητα από εκείνη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών κλείνουν υποκαταστήματα και περικόπτουν θέσεις εργασίας οι ελληνικές τράπεζες, όπως προκύπτει από συγκριτικά στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών (EBF).

Στο τέλος του 2016 οι ελληνικές τράπεζες διέθεταν 41.119 εργαζόμενους και 2.206 υποκαταστήματα, όταν το 2015 διέθεταν 44.273 εργαζόμενους και 2.414 υποκαταστήματα. Δηλαδή μέσα σε 12 μήνες μείωσαν το προσωπικό τους κατά 3.154 άτομα και τα καταστήματα τους κατά 208. Μετά από την αναδιάρθρωση αυτή αντιστοιχούν κατά μέσον όρο 18,6 εργαζόμενοι ανά υποκατάστημα,έναντι 18,3 εργαζόμενοι ανά υποκατάστημα στο τέλος του 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ