Αυξάνονται και... πληθύνονται οι άδειες για τα «κόκκινα» δάνεια

«Μοιράζει» νέες άδειες η ΤτΕ

Αυξάνονται και... πληθύνονται οι άδειες για τα «κόκκινα» δάνεια

Άλλες τέσσερις νέες άδειες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις έδωσε κατά τη διάρκεια του περασμένου Ιουλίου η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς μετά την απλοποίηση της διαδικασίας προχώρησαν γρήγορα υποθέσεις που καθυστερούσαν επί μήνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων, μέχρι το τέλος του χρόνου ο αριθμός των εταιρειών διαχείρισης προβληματικών δανείων θα ξεπεράσει τις δέκα και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν αποφασιστικά στην προσπάθεια των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ειδικότερα η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ αποφάσισε να χορηγήσεις άδειες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στις εξής εταιρείες:

- UCI Ελλάς η οποία είχε υποβάλει σχετική αίτηση από τις 18 Νοεμβρίου 2016. Η Union de Creditos Inmobiliarios, η οποία δραστηριοποιείται στις αγορές της Ιβηρικής (Ισπανία, Πορτογαλία) και τη Βραζιλία, είναι θυγατρική του γαλλικού τραπεζικού ομίλου BNP Paribas.

- Resolute Asset Management η οποία αποτελεί θυγατρική της ομώνυμης αγγλικής εταιρείας.

- Independent Portfolio Management η οποία είχε υποβάλει σχετικό αίτημα στις 2 Σεπτεμβρίου 2016. Η εταιρεία αποτελεί θυγατρική της Alvarez and Marsal. Η ΙΡΜ είναι η πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα η οποία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης απαιτήσεων προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

- B2KAPITAL η οποία είχε υποβάλει σχετικό αίτημα στις 17 Φεβρουαρίου 2017. Η εταιρεία είναι θυγατρική του νορβηγικού ομίλου B2Holding.

Σύμφωνα με την Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά το α΄ τρίμηνο οι τράπεζες «έπιασαν» το στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων - NPEs (στο τέλος Μαρτίου διαμορφώθηκαν στα 103,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου 105,2 δισ. ευρώ), ενώ απέτυχαν στον στόχο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια - NPLs (διαμορφώθηκαν στα 75,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου 74,7 δισ. ευρώ).

Τα NPEs πρέπει να μειωθούν, από τα 103,9 δισ. ευρώ σήμερα (Μάρτιος 2017), σε 98,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2017, σε 83,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2018 και σε 66,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2019. Αντίστοιχα, τα NPLs από 75,2 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Μάρτιο, πρέπει να μειωθούν στα 65,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, στα 53 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018 και στα 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ