Οι τράπεζες και τα εταιρικά ομόλογα

Τι ετοιμάζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Οι τράπεζες και τα εταιρικά ομόλογα

Σε ομολογιακές εκδόσεις με στόχο είτε την ενίσχυση της ρευστότητας είτε των κεφαλαίων τους, θα προχωρήσουν από το φθινόπωρο οι τράπεζες.

Πυρετωδώς ετοιμάζονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για εκδόσεις ομολόγων, με στόχο να ενισχύσουν τη ρευστότητα και κεφάλαια και κυρίως να δώσουν ένα μήνυμα κανονικότητας. Ανάλογα με το κλίμα τόσο εντός Ελλάδας όσο και διεθνώς, ο στόχος είναι να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων για ποσά συνολικά ως 2 δισ. ευρώ.

 

Η Εθνική τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει μέσα στο έτος στην έκδοση καλυμμένου ομολόγου στο πλαίσιο της σταδιακής προσπάθειας των ελληνικών τραπεζών να αξιοποιήσουν τις διεθνείς αγορές, να αναμορφώσουν το χρηματοδοτικό τους προφίλ και να δοκιμάσουν τις «δυνάμεις» τους.

Η ΕΤΕ επιδιώκει να μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από τον μηχανισμό έκτακτης στήριξης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες (ELA) και να την μηδενίσει μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο, η έκδοση καλυμμένου ομολόγου - τίτλου δηλαδή που καλύπτεται από χαρτοφυλάκιο δανείων - θα μπορούσε, σύμφωνα με αναλυτές, να στείλει το πρώτο θετικό μήνυμα στις αγορές και να θέσει τις βάσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ έχει δηλώσει ότι για να δοκιμάσουν οι ελληνικές τράπεζες τις αγορές θα πρέπει πρώτα να έχει προηγηθεί η έκδοση ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο.

Τα ποσά που επιδιώξουν να αντλήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κυμαίνονται από 300 ως 500 εκατ. ευρώ εκάστη. Επαφές με διεθνείς επενδυτές πραγματοποιούν και η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς ενώ η Αlpha Βank, η οποία πήρε την έγκριση από τους μετόχους της να προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού ύψους 500 εκατ. ευρώ, όταν και όποτε η διοίκηση κρίνει ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Οι τράπεζες προετοιμάζονται και για την έκδοση καλυμμένων ομολόγων (covered bonds), δηλαδή ομόλογα που καλύπτονται από χαρτοφυλάκια δανείων και με αυτές θα επιδιώξουν να αντλήσουν ρευστότητα προκειμένου να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA.

Ανάλογη κίνηση είχε γίνει από τις τράπεζες το 2014 με την τότε επιστροφή της χώρας στις αγορές, προχωρώντας σε ομολογιακές εκδόσεις μέσω των οποίων άντλησαν τότε περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η έκδοση ομολόγων από τις τράπεζες το 2014 ήταν η πρώτη από το 2009 όταν ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση που οδήγησε στον εκτροχιασμό της χώρας και της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ