Τα σχέδια των τραπεζών για την πώληση των κόκκινων δανείων

Ποιες εταιρείες μπαίνουν δυναμικά στον ρόλο του αγοραστή

Τα σχέδια των τραπεζών για την πώληση των κόκκινων δανείων

Σε μαζικές πωλήσεις κόκκινων δανείων προετοιμάζονται να προχωρήσουν οι συστημικές τράπεζες το 2018, προτιμώντας τα λάβουν τα χαμηλά τιμήματα που ξεκινούν από το 2% με  10% της αξίας τους από το να σηκώνουν άλλο το βάρος τους. Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης-πιλότο πακέτου 1,5 δις. ευρώ κόκκινων δανείων από την Eurobank μέσα στο φθινόπωρο, έρχονται πωλήσεις δανείων 3 δις., σύμφωνα με πληροφορίες,  από τις άλλες τρεις τράπεζες με τους διαγωνισμούς να τοποθετούνται από τις αρχές του χρόνου.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Η πίεση που υπάρχει από τον SSM για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019, δηλαδή στα 66,7 δισ. ευρώ από το αρχικό επίπεδο των 106,9 δισ. ευρώ (σήμερα είναι στα 105 δισ. ευρώ) φέρνει δραστικές κινήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με δεδομένο και την καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης και το αρνητικό πρώτο 5μηνο για την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων η πώληση κόκκινων δανείων γίνεται μονόδρομος, αφού δεν υπάρχει πια χρόνος για προσπάθειες εξυγίανσης.

Να σημειωθεί ότι από τα τέλη του 2017 απελευθερώνονται πλήρως όχι μόνο η πώληση αλλά και η διαχείριση «κόκκινων» δανείων, καθώς καταργείται και η εξαίρεση των ενυπόθηκων που συνδέονται με ακίνητα αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 140.000 ευρώ.

Ονόματα μεγάλων επενδυτικών funds όπως οι Arrow, B2Holding, CABOT, EOS, Hoist, Lindorf, Link Financial, PRA έχουν κάνει ήδη τις πρώτες διερευνητικές επαφές και ετοιμάζονται να δείξουν έμπρακτο ενδιαφέρον για αγορές χαρτοφυλακίων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αυτοί βλέπουν στα αραχνιασμένα δάνεια μια επενδυτική ευκαιρία, αφού αγορασμένα τόσο φθηνά, μπορούν αν βελτιώσουν λίγο το προφιλ τους , να κερδίσουν αποδόσεις μεταπωλώντας τα λίγο ακριβότερα.

Η Eurobank, ξεκίνησε πρώτη και βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης των υποψήφιων αγοραστών, ενώ για ανάλογες κινήσεις ετοιμάζονται και οι υπόλοιπες τράπεζες(Πειραιώς, Εθνική και Alpha), που έχουν έτοιμα τα πακέτα πώλησης το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 1 έως 3 δισ. ευρώ. Αναμένουν όμως την έκβαση του εγχειρήματος της Eurobank, το οποίο ως πρώτο θα διαμορφώσει την αγορά τόσο ως προς το προφίλ των ξένων επενδυτών όσο και ως προς τις τιμές πώλησης.

Βέβαια, αναμένεται ότι η τιμολόγηση των δανείων που πωλούνται σε πρώτη φάση θα είναι ιδιαίτερα χαμηλή καθώς είναι χαμηλή και η ποιότητα, αφού πρόκειται για δάνεια που δεν έχουν πληρωθεί για μια τουλάχιστον δεκαετία. Ωστόσο η αγορά δανείων, αναμένεται να ζωντανέψει και η τιμολόγηση να γίνεται υψηλότερη όσο βελτιώνονται οι συνθήκες ανάκτησης μέρους αυτών των οφειλών.

Τράπεζα Αττικής

Η συμφωνία της τράπεζας με την Aldridge EDC Specialty Finance, άνοιξε πρόσφατα το χορό των πωλήσεων κόκκινων δανείων, αφού αποτέλεσε την πρώτη ουσιαστική μεταβίβαση. Τα δάνεια που πουλήθηκαν αποτελούν το ένα τρίτο του συνολικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας καιη τράπεζα Αττικής πέτυχε τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο μισό, σε συνδυασμό με την κεφαλαιακή της ενίσχυση.

Εξασφάλισε την εισροή 70 εκατ. ευρώ, τη συμμετοχή της στα έσοδα από το υπό ανάκτηση χαρτοφυλάκιο, καθώς και από την εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων που συστάθηκε και μεταβιβάστηκε στη συνέχεια σε ποσοστό 80% στην Aldridge.

Eurobank

Εικοσι δύο ξένα εξειδικευμένα funds κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του πακέτου των «κόκκινων» δανείων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, της Eurobank. Τo συγκεκριμένο πακέτο αντιστοιχεί σε 220.000 «κόκκινες» χορηγήσεις των προϊόντων της καταναλωτικής πίστης της Eurobank και το τελικό χρέος ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθούν οι τόκοι, προμήθειες. Περιλαμβάνει μικρά κατ’ ανώτερο έως 10.000 ευρώ καταναλωτικά δάνεια, χρέη από πιστωτικές κάρτες και οφειλές από υπεραναλήψεις, τα οποία δεν έχουν καμία εξασφάλιση και βρίσκονται σε καθυστέρηση αρκετά χρόνια..Η τράπεζα αναμένεται να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία επιλογής και να καταρτίσει τη short list με τους επικρατέστερους «μνηστήρες», ο αριθμός των οποίων θα είναι μονοψήφιος.

Στόχος της Eurobank είναι η ολοκλήρωση της πώλησης να πραγματοποιηθεί εντός του τρίτου τριμήνου του 2017, αλλά ο στόχος είναι όλο το εγχείρημα να έχει ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Πειραιώς

Στην πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 43 εκατ. ευρώ, προχώρησε η Piraeus Bank Belgrade (PBB), θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ στη Σερβία. H πώληση, σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, θα έχει σημαντική θετική επίπτωση στον δείκτη NPLs της PBB -υποχώρηση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στο 17%- ενώ επιπλέον, θα καταγραφεί και αναστροφή προβλέψεων 2 εκατ. ευρώ.

Για τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά συνέχεια των πωλήσεων δανειακών χαρτοφυλακίων, ύψους περίπου 0,4 δισ. ευρώ, σε Ρουμανία και Βουλγαρία, την πώληση των θυγατρικών Piraeus Bank Egypt, Piraeus Bank Cyprus και Marathon Bank, καθώς και την πώληση σειράς θυγατρικών εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Κυρίαρχος σκοπός μας είναι να μειώσουμε την έκθεσή μας σε μη τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο διεθνές δίκτυο θυγατρικών στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία», δήλωσε ο κ. Μεγάλου πρόσφατα στο Bloomberg. «Εάν το πετύχουμε αυτό χωρίς αύξηση κεφαλαίων, η υλοποίηση αυτών των στόχων θα έχει θετική επίδραση τον ισολογισμό μας», τόνισε.

Ομως όλα τα παραπάνω αποτελούν ...ψίχουλα, αφού σύμφωνα με σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει οι ελληνικές τράπεζες με τον SSM, η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να «ξεφορτωθεί» κόκκινα δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους στα 19,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017, από 23 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Εθνική τράπεζα

Η τράπεζα προωθεί την πώληση κόκκινων δανείων, και το πακέτο θα είναι έτοιμο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με την πώληση να τοποθετείται στις αρχές του 2018. Ταυτόχρονα προχωρεί και η πώληση περιουσιακών στοιχείων στα Βαλκάνια, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ο αγοραστής της Banca Romaneasca, ενώ η πώληση θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Η Εθνική Τράπεζα σκοπεύει επίσης να πουλήσει μικρότερες δραστηριότητες στη Σερβία, την Αλβανία και την Κύπρο, και πλέον πάνω από το 90% της αναδιάρθρωσής μας έχει ολοκληρωθεί.

Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ