Τα νέα stress tests θα «δείξουν τα δόντια» τους

Τι εκτιμά το ΔΝΤ για τράπεζες και «κόκκινα» δανεία

Τα νέα stress tests θα «δείξουν τα δόντια» τους

Να διενεργηθεί νέος κύκλος τεστ αντοχής -γνωστά σε όλους ως stress tests – στις ελληνικές τράπεζες πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, τον Αύγουστο του 2018, ζητά το ΔΝΤ στην Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει ένα αποθεματικό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά το μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όμως τονίζεται ότι ακόμα και αυτό το ποσό των 10 δισ. ευρώ μπορεί να μην επαρκέσει για να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών σε ένα δυσμενές σενάριο.

Το Ταμείο εκτιμά ότι η στρατηγική για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων βασίζεται σε εξαιρετικά αισιόδοξες υποθέσεις. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο οι εποπτικές αρχές να ενισχύσουν τα κίνητρα για μείωση των «κόκκινων» δανείων και να ολοκληρώσουν μια αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου.

«Οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, περιλαμβανομένων επικαιροποιημένων asset quality review και στρες τεστ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος», δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ. Αυτό θα διευκολύνει και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, υποστηρίζει το ΔΝΤ.

Η πρόοδος στη διαχείριση των προβληματικών δανείων, και πλέον η προετοιμασία για τα stress tests, είναι το κεντρικό θέμα στις επαφές των ελληνικών τραπεζών με τους διεθνείς επενδυτές και αναλυτές. Οι επενδυτές φαίνονται πιο αισιόδοξοι τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση και «βλέπουν» έπειτα από καιρό τα θεμελιώδη των τραπεζών, σε συνδυασμό πάντως με την ανάπτυξη που μπορεί να επιτύχει η χώρα, ενώ η αγορά ακινήτων συγκεντρώνει ενδιαφέρον, αφού οι θετικές ειδήσεις στον κλάδο αυτό είναι ένδειξη βελτίωσης στο οικονομικό κλίμα.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι μπορούν να περάσουν αλώβητες τον κάβο των stress tests του 2018, παρά τις αστοχίες του πρώτου τριμήνου στη διαχείριση των προβληματικών δανείων.

Οι επιδόσεις του 2017 είναι το κρίσιμο μέγεθος και οι τραπεζίτες ποντάρουν σε μια ισορροπία τεχνικών και πολιτικών παραμέτρων κατά τη διαμόρφωση των πανευρωπαϊκών ασκήσεων αντοχής, στη βελτίωση των εγχώριων μακροοικονομικών συνθηκών, αλλά και στην επιτάχυνση των δράσεων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο δεύτερο εξάμηνο.

Ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, δεν νοείται εφησυχασμός, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, αφού η πρόοδος του 2017 είναι η βάση για την επίτευξη των στόχων του 2018-2019 για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ