Αναζητείται «έξοδος κινδύνου» από τα capital controls

Σχέδιο για την άρση της ομηρίας των τραπεζών από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς επεξεργάζονται οι Έλληνες τραπεζίτες

Αναζητείται «έξοδος κινδύνου» από τα capital controls

Πάνω σε ένα σχέδιο εργάζονται οι Έλληνες τραπεζίτες για να αμβλύνουν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σκαριά βρίσκεται σχέδιο για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. Η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών βρίσκει θετική ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και από την Τράπεζα της Ελλάδος, και αμέσως μετά την καταβολή της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ενδέχεται να υπάρξουν οι πρώτες αλλαγές.

Το πλάνο

Οι τράπεζες προτείνουν το μηνιαίο όριο ανάληψης να αυξηθεί στα 1.800 ευρώ ή κατ’ ανώτερο στα 2.000 ευρώ από 1.680 ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή επιπλέον 120 ευρώ έως 320 ευρώ, αντίστοιχα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το όριο των 1.800 ευρώ φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς τόσο το τραπεζικό σύστημα όσο και η ψυχολογία των πελατών χρειάζονται ενέσεις τόνωσης, ακόμη κι αν είναι μικρού εύρους.
Στις επερχόμενες αλλαγές θα δοθεί στους πελάτες των τραπεζών η δυνατότητα να κάνουν ανάληψη του μηνιαίου ορίου μία φορά τον μήνα -ανά πάσα στιγμή μέσα στον μήνα- χωρίς λήξη της δυνατότητας, όπως γίνεται σήμερα, με τον πελάτη να μπορεί να παίρνει 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο.
Θετική ανταπόκριση έχει η πρόταση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών να επιτραπούν μετά από δύο χρόνια το άνοιγμα νέου λογαριασμού και η προσθήκη συνδικαιούχου στους ήδη υφιστάμενους τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμα και αν δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (customer ID) από το πιστωτικό ίδρυμα. Πρόκειται για σημαντική διευκόλυνση, κυρίως των ιδιωτών, καθώς από την ημέρα επιβολής των capital controls κανένας δεν μπορούσε να προσθέσει συνδικαιούχο, ενώ το άνοιγμα λογαριασμού επιτρέπεται μόνο και εφόσον αφορά μισθοδοσία.
Σημαντική αναμένεται να είναι η διευκόλυνση για τις εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα στο δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών να μπορούν να εγκρίνουν μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό έως 30.000 ευρώ την ημέρα με στόχο την πληρωμή των προϊόντων χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών και τιμολογίων.

Αισιόδοξες φωνές

Πληθαίνουν σταδιακά οι φωνές τραπεζιτών αναφορικά με τη σταδιακή -σε κάθε περίπτωση- άρση των capital controls. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου, πριν από λίγο καιρό εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι σταδιακά εμφανή τα πρώτα δείγματα άρσης των capital controls.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της πρώην προέδρου της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Λούκας Κατσέλη, η οποία είχε προαναγγείλει ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την άρση των πιστωτικών περιορισμών σταδιακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ